Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Автоінспекція без таємниць: як самостійно визначити стан машини перед покупкою

Ексклюзивно експертка розповіла в коментарі про те, на що варто звернути увагу кожному покупцеві

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть без проблем обрати автомобіль

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На автомобільному ринку ви можете знайти чимало пропозицій. Однак перед покупкою машини варто упевнитися, що вона точно хороша для своєї вартості. Зробити ви це можете і самостійно, але треба памʼятати про кілька пунктів, якими не можна нехтувати.

Керівниця розвитку продуктів уживаних авто AUTO.RIA Ірина Кобернюк розповіла, як самостійно перевірити авто перед покупкою.

Зміст
1.На що звернути увагу з самого початку
2.Про що треба питати у власника автомобіля
3.Де потрібно дізнаватися інформацію про марку автомобіля
4.Чи варто читати відгуки інших людей про дану марку, якою зацікавилась людина
5.На які документи варто звернути увагу
6.Чи необхідно звертатися за порадою до спеціалістів
7.Як не натрапити на шахраїв під час покупки автомобіля

На що звернути увагу з самого початку

Насамперед варто звернути увагу на фото – воно найкраще демонструє стан авто. Продавці, звісно, розуміють, що найкраще продає машину саме світлина, тому всі наявні дефекти, які можуть потрапити в кадр, вони або усувають, або приховують.

Крім того, корисними будуть блоки з інформацією, яку, наприклад, надає маркетплейс AUTO.RIA після перевірки VIN-коду або ж після перевірки автомобіля на СТО-партнерах. Якщо отримана інформація вас влаштовує – сміливо переходьте до спілкування з продавцем та уточнюйте подробиці вже у нього, – говорить експертка.

Про що треба питати у власника автомобіля

Для початку варто розпитати про технічний стан машини:

  • чи не глохне;

  • не стукає;

  • не капає;

  • не троїть;

  • не веде в сторону тощо.

Також поцікавтесь історією експлуатації:

  • кількість власників;

  • якщо актуально у вашому випадку, то що відомо про авто до перетину українського кордону;

  • чи траплялися з ним ДТП або страхові випадки (наприклад, підтоплення);

  • чи можливі нюанси при переоформленні авто;

  • як і де машина обслуговувалась тощо.

Де потрібно дізнаватися інформацію про марку автомобіля

Як правило, вся необхідна інформація про марку чи модель вже є в більшості оголошень про продаж авто на маркетплейсах. Особливості комплектації вказує продавець, але ви маєте можливість перевірити цю інформацію, замовивши перевірку по VIN-коду.

Також на сторінці авто є відгуки колишніх власників цієї марки чи моделі. Й чим вона популярніша – тим більше таких відгуків, а отже, тим більше цікавого може дізнатись покупець.

Чи варто читати відгуки інших людей про дану марку, якою зацікавилась людина

Цей пункт є просто обовʼязковим. Навіть бюджетне авто – це, якщо й не великі, то відчутні кошти й ніхто не хоче витрачати їх на невдалу покупку. Попередні власники, хоча й опираються всього лише на особистий досвід, можуть підказати багато цікавого.

З їхніх відгуків можна дізнатись, наприклад, про слабкі місця в конкретно цієї марки чи моделі, а стосовно чого можна не перейматись.

На які документи варто звернути увагу

Найважливіше – техпаспорт. Насамперед, варто звірити, чи збігається VIN-код, вказаний у ньому, з тим, що фігурує на сторінці авто, наприклад, на сайті, де ви шукали цей автомобіль. Також зверніть увагу на кого оформлене авто.

Також досить важливо – уникати продажу через довіреність або за техпаспортом. Найчастіше саме такі угоди в підсумку обертаються неприємностями для покупців. Крім того, важливо звернути увагу на страховий поліс авто.

Чи необхідно звертатися за порадою до спеціалістів

Експерти теж бувають різними й кожен із них дивиться на ваше майбутнє авто під певним ракурсом та володіючи певним досвідом. І це варто враховувати. Наприклад, спеціалістом може бути людина, яка на професійній основі й за ваші гроші підбирає для вас авто. Звісно, він буде рекомендувати ті пропозиції, про які є більше інформації – від верифікованих продавців та з уже пройденими перевірками на певних сайтах.

Або ж спеціалістом може бути хтось із ваших родичів, які розбираються в авто, та краще, ніж ви, знає що запитувати у продавця. Тому якщо ви не впевнені, що справитеся самостійно, то все-таки варто попросити допомоги.

Як не натрапити на шахраїв під час покупки автомобіля

Передусім, зверніть увагу на профіль продавця – бажано, щоб він був підтверджений через "Дію". Це додаткова гарантія, що людина реально існує та представляється своїм іменем. Також орієнтуйтесь на коментарі інших покупців. Вони можуть стосуватись як продавця, так і авто, яке ви розглядаєте.

Сам автомобіль повинен мати відкритий державний номер та вказаний VIN-код – завдяки цьому ми можемо перевірити дані про нього в реєстрах МВС та інших базах даних. Відповідно, якщо державний номер замасковано, а VIN-код не вказано – це вже привід замислитись.

Також, одне з основних правил – жодних передоплат та авансів, адже після цього людина може просто зникнути.

Раніше ми пояснювали, як правильно купувати автомобіль. Також ми розповідали, як змінилася процедура отримання прав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.