Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Точно є на заправках: який бензин в Україні найкращої якості

Попри те, що на дорогах України є величезна кількість заправок, не кожна з них торгує по-справжньому якісним бензином

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли про найкразий бензин в Україні

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Допоки в Україні діє воєнний стан, АЗС можуть користуватися нафтопродуктами, бензином та дизельним пальним стандартів Євро-3, Євро-4, Євро-5. Вважається, що вони хорошої якості й не нашкодять вашому автомобілю.

Про це розповів у коментарі редакції Pro Гроші аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

"Аби впевнитися, що склад пального чистий, потрібно на заправках попросити надати для ознайомлення паспорти, а також поцікавитися, звідки це пальне тощо", – каже експерт.

За його словами, основний показник в складі сировині – сірка. Якщо її частка завелика, то знижується євро-клас. Та це більше стосується екології, а от на роботу двигуна цей показник жодним чином не впливає. Робота "серця" автівки залежить від інших показників:

  • масової частки кисню;
  • октанового числа;
  • об’ємних частин бензолу;
  • ароматичних вуглеводнів тощо.

Чи здивують ціни на пальне взимку

Трохи раніше аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко вже пояснював журналістам Pro Гроші, що наразі рано прогнозувати ціни та попит на пальне взимку. Втім до зимового періоду українцям варто готуватися заздалегідь.

Як пояснив експерт, взимку навряд чи з'явиться великий попит на сировину. Адже, наприклад, для генераторів, якими люди, ймовірно, користуватимуться в опалювальний період, потрібно небагато пального. Наприклад, на 5 генераторів ви використаєте пального, як на одну автівку.

Великі підприємства теж не будуть аж надто цікавитися пальним, навіть ті, які користуються потужними дизельними генераторами.

Якщо ж вас цікавить тема про майбутню ситуацію на ринку пального, то більше інформації можна дізнатися з нашого матеріалу за посиланням.

Як перевірити на якість дизельне пальне

Слід звернути увагу на такі характеристики:

  • відтінок і запах: справжній якісний дизель трохи темніший від соняшникової олії, має приємний масляний запах;
  • присутність води та забруднень: перевірте, чи в дизелі відсутня вода або чужорідні частки. Подивіться на дно контейнера або пляшки з пальним, щоб переконатися, що там немає ознак води чи піщинок;
  • консистенція: дизель повинен мати маслянисту і жирну консистенцію. Якщо ви помічаєте, що пальне стало рідше або схоже на бензин, це може свідчити про його розбавлення бензином.

Загалом водіям радять заправляти автівки на найбільш відомих мережах АЗС. Як правило, там завжди слідкують за якістю сировини, адже дбають про свою репутацію.

Раніше ми писали про найчастіші помилки новачків на дорозі. Також ми розповідали, чи реально заощадити на пальному.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.