Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям не варто переплачувати за бензин – як заощадити на пальному

Пропонуємо також розібратися, чи небезпечно заправляти автомобіль більш доступною альтернативою бензину А-95

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть заправляти автомобілі "спиртовим" бензином

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З ростом вартості пального автовласники стають все більш уважними до різних альтернатив бензину. Одним з таких є бензин А-95 з додаванням біоетанолу. Цей варіант виглядає привабливо з економічної точки зору, але чи є вона безпечною для автомобілів?

Видання UBR.ua опитало експертів, чи вигідно користуватися альтернативним пальним, а також чи є воно безпечним для автомобілів.

Що таке біоетанол і чому його додають до пального

Біоетанол – це вид технічного спирту, який виготовляється з біологічних матеріалів. Його додають до пального для підвищення октанового числа, що може поліпшити роботу двигуна та зменшити вміст шкідливих речовин у вихлопних газах.

Згідно з технічними регламентами, у звичайному бензині може бути до 10% біоетанолу. Це вказується у паспорті пального позначками Е0, Е5, Е7, Е10, де цифра вказує вміст біоетанолу в пальному.

Чому "спиртовий" бензин коштує дешевше

На українських АЗС вартість пального перевищує 50 гривень за літр, а в майбутньому ціни можуть наблизитися й до 60 гривень за літр. Водночас за пальне з додаванням біоетанолу водії можуть заплатити десь 40 гривень/літр.

Альтернативний вид пального дешевший через те, що він виготовляється на базі недорогого бензину, до якого додають біоетанол. Для споживача він стає цікавим, адже це дозволяє заправляти транспортний засіб на 15% дешевше.

Чи безпечне пальне з біоетанолом для автомобілів

Серед споживачів панує певна недовіра до біоетанолу через можливість його негативного впливу на паливні системи автомобілів. Деякі водії вважають, що спирт може пошкодити гумові та пластикові деталі системи живлення.

Експерти ж вважають, що паливо з невеликим вмістом біоетанолу (до 10%) є безпечним для сучасних автомобілів. Навіть якщо спирт може теоретично вплинути на гумові та пластикові деталі, спеціальні присадки в пальному компенсують цей вплив.

Водночас деякі фахівці не радять заправляти "спиртовим" бензином сучасні автомобілі, адже подібні суміші можуть призвести до виходу з ладу паливних систем. Альтернативний вид пального краще обирати володарям старих карбюраторних авто.

Яка помилка може призвести до незапланованого ремонту авто

Певні лайфхаки можуть подовжити життя вашому автомобілю. Дотримання їх вже зараз допоможе уникнути проблем.

Автомобільний експерт Джеремі попереджає, що звичка чекати, поки рівень пального в баку впаде до мінімуму, може призвести до проблем з паливним насосом. Він охолоджується пальним, і якщо він постійно працює на порожньому баку, це може призвести до перегріву та виходу з ладу.

Для власників дизельних автомобілів ця порада особливо актуальна, бо такі двигуни використовують пальне для змащування насоса та форсунок, і вичерпання пального може призвести до серйозних пошкоджень.

Раніше ми пояснювали, як українці можуть заощадити на пальному. Також ми писали, чому небезпечно заправляти повний бак автомобіля.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.