Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї вигадали нову "схему" з бензином – 4 способи відрізнити підробку

Розповідаємо, як під Києвом виявили сховище з фальсифікованим бензином та як відрізнити підробку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші.

Знайшли неякісне паливо, знаємо, як відрізнити підробку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші.

В Київській області було виявлено сховище підробленого бензину з додаванням хімічних речовин, який потім продавали через АЗС, які перебували під контролем злочинних груп. Загальний обсяг цього фальсифікованого палива становив понад 760 000 літрів.

Про це повідомляють в Бюро економічної безпеки України.

За інформацією слідчих, цей підроблений бензин і дизельне пальне зберігалися в резервуарах нафтобази в передмісті Києва. Для підвищення октанового числа (це показник, який вказує на якість пального для двигуна) та збільшення обсягу товару на нафтобазі, до пального додавали різні хімічні рідини, а потім реалізовували це підроблене паливо через підконтрольні АЗС.

Усе підроблене паливо було вилучено правоохоронними органами, його приблизна ринкова вартість становить 38 мільйонів гривень. Наразі на підроблений бензин та дизельне пальне накладений арешт, та проводяться експертні дослідження.

Нижче редакція ProГроші підготувала для вас чотири способи як можна відрізнити справжній бензин від підробленого.

Запах

Справжній бензин має характерний запах. Якщо бензин не має цього природного запаху або запаха є надто незвичним. Це може свідчить про наявність сторонніх домішок.

Колір

Якщо ви наберете бензин у прозору тару, справжній бензин має мати блідо-жовтий колір. Важливо враховувати, що деякі мережеві заправки додають спеціальні барвники для захисту від підробок, тому у них бензин може бути іншого кольору.

Реакція марганцівки

Якщо ви додаєте декілька крапель бензину до марганцівки і речовина стає рожевого кольору, це означає, що у бензині є домішки води, що свідчить про його низьку якість.

Реакція на шкірі

Справжній бензин має властивість сушити шкіру. Якщо ви крапнете трошки бензину на руку і він швидко випаровується, залишаючи шкіру сухою, то це може бути яскравою ознакою якості продукту. У той же час, якщо бензин має домішки або змішаний з дизпаливом, він може залишити на шкірі жирну пляму.

Як перевірити дизельне пальне

Для перевірки якості дизельного пального слід звернути увагу на такі характеристики:

  • відтінок і запах: справжній якісний дизель має трохи темніший від соняшникової олії колір і приємний масляний запах;
  • присутність води та забруднень: перевірте, чи в дизелі відсутня вода або чужорідні частки. Подивіться на дно контейнера або пляшки з паливом, щоб переконатися, що там немає ознак води чи піщинок.
  • консистенція: дизель повинен мати маслянисту і жирну консистенцію. Якщо ви помічаєте, що пальне стало рідше або схоже на бензин, це може свідчити про його розбавлення бензином.

На яких АЗС заправляти авто більш вигідно

В коментарі сайту ProГроші аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко розповів про те, на яких АЗС найвигідніше заправляти авто і яка там якість.

Бензин А-95 найвигідніше можна взяти в мережі "Авантаж 7" за ціною 48,95 гривні за літр. На другому місці мережа "Маркет", де цінник становить 49,29 гривні за літр, а також Luxwen, де за пальне ви заплатите 50,49 гривні за літр.

Найдорожче за бензин А-95 просить мережа SOCAR, де дана сировина коштує 56,99 гривні за літр.

Щодо бензину А-95+, то станом на 4 вересня топ найдешевших заправок такий:

  • "Авантаж 7" – 48,95 грн/літр;
  • "Маркет" – 49,29 грн/літр;
  • Luxwen – 50,49 грн/літр.

Водночас, за пальне з додаванням біоетанолу водії можуть заплатити приблизно 40 гривень за літр.

Раніше ми писали, яке пальне подорожчає у вересні найбільше. Також розповідали, як заощадити на пальному.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.