Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як випадково не залити у бак "бодягу" на АЗС – лайфхаки від експерта

Іноді те, що бензин поганий, ви можете помітити майже одразу, а іноді це можна визначити завдяки кільком ознакам вашого автомобіля

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди можуть натрапити на неякісний бензин

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці постійно в пошуку якісного пального для своєї машини. Адже ця сировина є досить важливою для його життя і натрапити на "бодягу" точно ніхто не хоче. Саме для цього потрібно знати, де знаходиться якісна сировина, яка вона, і який бензин може взагалі "вбити" ваше авто.

На всі ці питання у коментарі сайту Pro Гроші відповів аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

Зміст
1.Який бензин в Україні найкращої якості
2.Як розпізнати неякісний бензин
3.Як не залити в бак "бодягу"
4.Що робити, якщо ви залили в бак неякісне пальне

Який бензин в Україні найкращої якості

В Україні на час воєнного стану було дозволено використання нафтопродуктів, бензинів та дизпального якості Євро3, Євро4, Євро5. Вони хорошої якості й безпечні для вашого авто.

Основний показник в складі сировині – сірка. Чим її більше, то тим євро клас менший. Однак це стосується більше екології, а от на роботу двигуна цей показник ніяк не впливає, але мають вплив інші показники:

  • масова частка кисню;

  • октанове число;

  • об’ємні частини бензолу;

  • ароматичних вуглеводнів тощо.

Аби впевнитися, що склад пального чистив варто питати паспорти на самих заправках, а також дізнаватися звідки це пальне тощо, – говорить експерт.

Як розпізнати неякісний бензин

Іноді те, що він поганий, ви можете помітити майже одразу. На поверхні буде брудно-руда плівка, схожа на болотяну рідину. Також іноді в сировині видно воду, а ще ви різко відчуєте нетиповий і дуже неприємний запах.

Ще ви можете визначити, що бензин неякісний вже після того, як заправите авто. Зверніть увагу на такі ознаки:

  • труднощі під час запуску;

  • шипіння, посвистування та інші нетипові звуки (поганий бензин не згоряє рівномірно, а тому двигун починає видавати незвичні звуки);

  • двигун часто глухне (якщо бензин забруднений чужорідними речовинами, включно зі звичайним брудом або водою, двигун може спонтанно затихнути, оскільки паливо не згоряє належним чином);

  • підвищена витрата палива.

Як не залити в бак "бодягу"

Порада 1: Заправляйтеся на перевірених заправках. Памʼятайте, що АЗС, які мають відомий бренд не будуть торгувати "бодягою", адже вони не хочуть втратити репутацію. Саме тому ті мережі, які мають службу підтримки, відоме імʼя та своїх клієнтів, торгують здебільшого якісним пальним.

Порада 2: Якщо ви не впевнені в якості сировини, то краще не заправляти повний бак. Залийте 5-10 літрів і подивитися на те, як авто працюватиме з цим бензином. Адже, дійсно, ризик завжди може бути.

Держава не контролює якість нафтопродуктів. А тому все залежить лише від совісті оператора, – додає експерт.

Порада 3: Беріть приклад з досвідчених автомобілістів, адже вони точно знають, де є якісне пальне, а не "бодяга". Також памʼятайте, що в цьому вам можуть допомогти таксисти. Вони досить добре розбираються в даному питанні. Якщо ви бачите, що на одній із заправок чимало таксистів, отже там точно хороше пальне.

Що робити, якщо ви залили в бак неякісне пальне

Якщо ви бачите, що після того, як заправили автомобіль він став погано працювати через бензин, то необхідно:

  • зафіксувати проблему;

  • зберегти чек;

  • звернутися до Держпродспоживслужби;

  • вимагати відшкодування грошей;

  • надати розголосу даній ситуації. Найефективніше це можна зробити в соціальних мережах.

Памʼятайте, що дотримуючись всіх цих порад ви зможете продовжити життя своєму авто.

Раніше ми писали, яку нову послугу для водіїв запровадили в Україні. Також повідомляли, як прогріти своє авто взимку менше ніж за одну хвилину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.