Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям слід приготуватися – що буде з цінами на пальне найближчим часом

Експерт розповів про те, яка насправді ситуація на українському ринку пального

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на пальне продовжують оновлюватися

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

За останні дні українці могли спостерігати подорожчання пального на ринку. Однак варто розуміти, що це не межа, а тому треба готуватися до ще більшого росту цін на сировину.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

Чому підіймаються ціни

Ці причини росту цін не в Україні, а в зовнішньому ринку. Все через те, що нафта досить стрімко почала дорожчати. Станом на 14 вересня вона коштує 93 долари за барель. Такі зміни відбулися через певні політичні заяви.

Все через повідомлення Саудівської Аравії та Росії, які запевняють про скорочення видобутку нафти. Типу у світі буде дефіцит і тому почали підіймати ціни. Про те, коли сировина перестане дорожчати, говорити поки не можна, адже це важко спрогнозувати, – говорить експерт.

Такі ціни на нафту можуть свідчити, що дизпальне та бензин в Європі вже коштують точно більше ніж 1 000 доларів за тонну. А це дає сигнал, що поступово ціни будуть рухатися і на українських заправках.

Наприклад, 13 вересня ціні підвищили оператори ОККО та WOG. 14 вересня на 1 гривню подорожчало пальне й на Укрнафті.

Чи зменшаться колись ціни

Важливо розуміти, що ціни зупиняться лише після того, як перестане дорожчати нафта. Однак, коли це буде, поки сказати неможливо.

Ба більше, вартість сировини не впаде навіть після того, як нафта повернеться до старих показників. Все через те, що оператори купували пальне ще за збільшеними цінниками, й поки це воно з ринку не вийде, то логічно, що і вартість його не впаде, запевняє експерт.

Чи "вибухнуть" ціни на пальне взимку

Раніше у коментарі сайту Pro Гроші аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко вже розповідав про те, що наразі поки досить рано говорити про ціни та попит на пальне взимку. Однак те, що до зими потрібно вже зараз починати готуватися населенню та промисловим споживачам електроенергії – факт.

За словами експерта, в зимовий період великого попиту на сировину українцям не варто очікувати. Адже для генераторів, якими люди скоріш за все будуть користуватися в опалювальний період, потрібно небагато пального. Наприклад, на 5 генераторів ви використаєте пального, як на одну автівку.

Не буде великого попиту й у великих підприємств, де стоять потужні дизельні генератори. Якщо вас зацікавила тема про майбутню ситуацію на ринку пального, то більше ви можете почитати в нашому матеріалі за посиланням.

Ми розповідали, як українцям сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху. Ще ми писали, для яких видів транспорту не потрібно водійське посвідчення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.