Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Важливо знати кожному українцю: топ 5 питань про ринок нерухомості у 2023 році

Розповідаємо, що буде з ринком нерухомості у 2023 році та що чекатиме на українців

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що буде з ринком нерухомості в Україні у 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості в Україні зазнав значних змін після початку війни, яку розпочала РФ. У людей змінилися пріоритети стосовно вибору житла, а для забудовників почали діяти нові правила.

Сайт Pro Гроші відповідає на 5 питань про ринок нерухомості у 2023 році.

На які квартири буде попит?

Після початку війни Росії проти України люди вже по-іншому обирають житло для себе та своєї сім'ї. Насамперед українці звертають увагу на об'єкти, які розташовані якомога далі від воєнної інфраструктури, а також від інших важливих об'єктів, аеропортів, аеродромів тощо.

Також в пріоритеті те житло, яке не має поблизу ТЕЦ, ТЕС та іншої критичної інфраструктури. Більшість людей уникають таких будинків, через небезпеку ракетних обстрілів з боку РФ. Під час вибору житла тепер люди звертають увагу на розташування укриттів, чи є вони поблизу або в самому будинку.

Через постійні відключення світла для українців тепер більш важливо на якому поверсі знаходиться квартира. Також залишається попит на заміські будинки з твердопаливними котлами або з генераторами.

Які зміни відбудуться на ринку нерухомості?

Все залежатиме від ситуації на фронті, якщо Україна матиме певні досягнення, то на українців чекатиме поступове відновлення купівельної спроможності. При цьому будівельні матеріали продовжать дорожчати.

Наприклад, бетон, керамоблок, основні матеріали, які використовують для зовнішніх стін, а також паливні матеріали на техніку будуть дорожчати в межах від 50 до 70%, враховуючи:

  • гіперінфляцію – курсові коливання;
  • втрату виробничих потужностей, а також нові логістичні ланцюжки через війну;
  • нестачу кваліфікованих працівників.

Такі критерії впливають на те, що собівартість не зменшуватиметься, а тому і ціна за квадратний метр буде лише рости.

Що буде з цінами на житло у 2023 році?

Українці очікують зниження цін на нерухомість на 50% порівняно із вартістю, яка була до початку війни РФ проти України. Це може бути пов'язано з тим, що дохід населення зменшився, попит на нерухомість впав, отож ринкова модель "попит та пропозиція" розбалансована.

При цьому продавці чи орендодавці, не бачать реальних угод на ринку купівлі-продажу, тому пауза тримається і продовжить триматися на цьому рівні найближчим часом.

На які квартири варто звернути увагу?

У 2023 році будуть популярні квартири з хорошим або середнім ремонтом. Це необов'язково буде новобудова, але більш-менш новий житловий фонд, наприклад, з 2000-их років і до сьогодні. Більшість людей звертатимуть увагу на однокімнатні або двокімнатні квартири.

При виборі житла варто зосередитися на квартирах, які мають такі критерії:

  • одно- або двокімнатна;
  • нестарий житловий фонд;
  • наявність ремонту.

Що зміниться для забудовників?

В Україні частина нерухомості, що будується, обтяжуватиметься державою, тобто перебуватиме в заставі до моменту здачі об'єкта в експлуатацію. Це потрібно для того, щоб у разі банкрутства, фінансової неспроможності замовника чи девелопера об'єкт добудували інші забудовники.

Мінімальний розмір гарантійної частки будівництва становитиме 10% загальної площі майбутнього об’єкта для Києва, Дніпра, Львова, Одеси, Харкова та 5% — для інших населених пунктів. Забудовники зможуть здійснювати продажі лише після того, як об'єкт буде повністю здано в експлуатацію.

Раніше ми розповідали, як українці платитимуть податки за своє житло у 2023 році. Також ми писали, що робити з нерухомістю найближчим часом. Більше про те, яким буде 2023 рік для українців, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.