Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податки за квартири у 2023 році: хто з українців повинен заплатити понад 5 тисяч гривень

Суми внесків до бюджету за житло із "зайвими" квадратами у поточному році можуть виявитися чималими

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці повинні сплачувати податок за "зайві" квадрати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, площа квартир яких значно перевищує 60 "квадратів", а будинків – 120 "квадратів", повинні будуть сплатити чималі податки за своє житло.

Про це йдеться у Податковому кодексі України.

Так, якщо розмір квартири, наприклад, становить 115 квадратних метрів, то за таке житло можна сплатити понад 5 тисяч гривень податку.

Як розрахувати суму податку

Згідно з нормами, зайвою вважається площа будинку від 120 квадратів та квартири – від 60 квадратних метрів. Тобто за кожний додатковий "квадрат" потрібно сплатити податок.

При цьому його розмір залежить від населеного пункту. Місцева влада має право самостійно встановлювати ставку податку, проте її розмір не може перевищувати 1,5% (за один квадратний метр) від мінімальної зарплати. У 2023 році ця сума – 97,5 гривень. Тобто українець не може сплатити більше, ніж 97,5 гривень за один квадратний метр.

Тобто, наприклад, якщо людина є власником квартири, загальною площею 115 квадратних метрів, тоді суму податку розраховують як добуток загальної площі квартири, зменшеної на 60 квадратних метрів, та ставки податку, затвердженої рішенням місцевої влади. Наприклад, така ставка становить 95 гривень за один квадратний метр.

Відповідно, розрахунок суми податку відбуваєтиметься за такою схемою:

(115 кв.м. – 60 кв.м.) х 95 грн = 5 225 грн.

При цьому якщо площа квартири більша за 300 "квадратів" (або будинки від 600 "квадратів") розмір податку становитиме 25 тисяч гривень.

Коли потрібно сплатити податок

Як пояснили у податковій, платіжки надходять за минулий рік. Тобто, 2023-го потрібно буде заплатити за 2022-й рік. Кожному власнику житла із "зайвими" квадратними метрами повинні прийти платіжки до 1 липня поточного року. Також за платіжками можна звернутися особисто до податкової.

З моменту вручення квитанції є 60 днів для сплати податку.

У 2023 році податок на нерухомість із понаднормовою площою можуть не сплачувати ті українці, у кого житло знаходиться на окупованій території або якщо в їхніх населених пунктах велися військові дії.

Раніше ми писали про те, як видаватимуть компенсаційне житло українцям, будинки яких були зруйновані. Також ми розповідали, як українці купували житло під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.