Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На ринку нерухомості нові правила: на які квартири буде попит у 2023 році

Повномасштабна війна змінила не лише економічний стан та ситуацію на ринках, а і вимоги людей, до житла зокрема

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Попит на житло спав, але покупці все одно є

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На ринку нерухомості зафіксували новий тренд: українці по-новому обирають житло. Тепер питання безпеки вийшло на перший план, а тому ціни квартирам та будинкам додають характеристики, яких не помічали раніше. І скоріш за все, усі ці тренди подовжаться і на наступний 2023 рік.

Редакція Pro Гроші разом з президентом Асоціації спеціалістів з нерухомості (рієлторів) України Юрієм Пітою розповідає, на яке житло в Україні буде попит у 2023 році.

Нові побажання щодо житла з'явились із початком бойових дій


З моменту запровадження воєнного стану ринок нерухомості зупинився. Реєстри закрили, попит впав до нуля. Проте згодом процеси відновились, хоча й на зовсім слабких рівнях. Але, попри все, вже тоді з'явились нові вимоги до житла від тих, хто його обирав.

Піта каже, зараз ринок нерухомості не стоїть на місці, хоча й про жваві процеси казати не можна. Однак ті, хто купує чи орендує житло, у першу чергу дивляться на об'єкти, які розташовані якомога далі від воєнної інфраструктури, а також від інших важливих об'єктів, як от аеропортів, аеродромів тощо.

Крім того, в пріоритеті те житло, яке не має поблизу ТЕЦ, ТЕС та іншої критичної інфраструктури. За словами експерта, багато людей уникають таких будинків, бо є ризики й небезпека через обстріли росіян.

Укриття теж має бути поруч. Може, не прямо в будинку, але десь в ближній доступності. Це або хороший паркінг, або, можливо, метро, або те, що можна використовувати як об'єкт укриття. На це звертають увагу, безумовно.
Юрій Піта

Юрій Піта

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України

З початком масових відключень електроенергії по Україні важливим стало ще й питання поверху, на якому пропонують покупцям житло. Піта каже, що проблема у ліфтах, які не працюють без світла, є не тільки для жителів квартир. Проблема є і для потенційних покупців, яким просто важко показати житло, якщо воно на 20 поверсі чи вище. Тому до квартир на високих поверхах буквально не доходять. Це актуально і для купівлі, і для оренди.

Восени ще є й запити на заміське житло. До нього є своя вимога: людям потрібні переважно енергонезалежні будинки. Тобто, щоб там стояли твердопаливні котли або був генератор. Власне це основні аспекти, які зараз потрібні людям. І, найімовірніше, всі ці тенденції зберігатимуться у 2023 році. У перші холодні місяці року так точно.

Такі вимоги до житлових об'єктів залишаться, мабуть, уже в новому році. Тобто, розташування, поверх і, якщо це заміська нерухомість, незалежне енергозабезпечення будинку, – пояснив експерт.

А от казати про ціни складно. Піта каже, що все буде залежати від ситуації в країні. Тобто, якщо будуть перемоги, то людям навіть психологічно буде легше ухвалювати рішення щодо купівлі чи продажу. Якщо ж ситуація буде складною, то з купівлею люди точно не поспішатимуть.

Чи можна зараз на продажі квартир заробити


Раніше разом з рієлтором та експертом ринку нерухомості Михайлом Артюховим ми пояснювали, що у 2022 році через напад росіян ринок продажу нерухомості фактично не дає можливості системно заробляти, як це було можливо раніше.

Тобто, квартиру продати можна, але складно. Однак, способи є. Наприклад, шукати для майбутнього перепродажу житло треба там, де нині зберігається стабільна оренда. Якщо говорити про Київ, то це центральний діловий район, а також район між Поштовою та Контрактовою площами.

Але такий спосіб інвестицій важко реалізувати самостійно. Експерт пояснив, що слід в такому випадку звертатися до фахівців, які допоможуть підібрати покупця, оскільки загалом попит на житло низький.

Водночас не кожну квартиру можна продати й на цьому заробити. Читайте наше пояснення, яке житло заборонено продавати в Україні. Дізнавайтеся і про те, як АЗС підняли ціни на пальне і до чого готуватися водіям до кінця листопада.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.