Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борги по іпотеці: чи можуть виселити з житла під час війни

За словами експерта, іпотечне кредитування в Україні досить розвинене, але є небезпечним для обох сторін договору

Фото: pexels

Українці продовжують купувати житло

Фото: pexels

Люди купують нерухомість в іпотеку, адже декому це здається досить вигідним сценарієм. Однак іноді не у всіх є можливість сплатити необхідну суму щомісяця через певні життєві проблеми. Тоді створюються борги. І у більшості українців виникає логічне питання про те, чи можуть виселити з квартири за несплату іпотеки.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Чи можуть висилити за борги по іпотеці

За словами юриста Євгена Савинського, навіть під час війни вас можуть виселити з іпотечної квартири за борги.

Загалом традиційно є два способи – позасудовий та судовий. Позасудовий – на підставі, наприклад, виконавчого напису нотаріуса. Іпотекодавці звертаються до нотаріуса, він проводить реєстраційні дії та змінює власника на підставі договору іпотеки. Зараз на це встановлений мораторій, – говорить експерт.

Також існує судовий порядок.

Судовий – іпотекодавці звертаються до суду, який встановлює факт про те, чи дійсно порушується зобовʼязання на виконання забезпечення якого укладався договір іпотеки. Якщо, наприклад, там є спір стосовно того, що виконувалося чи не виконувалося, то ця справа затягується на дуже тривалий час, – додає юрист.

Іноді навіть самі боржники можуть доволі часто зловживати тим, що справа затягується. У такому випадку досить незахищеними виступають самі іпотекотримачі.

Скільки потрібно не платити іпотеку, щоб банк відібрав квартиру

Підставами для цього можуть бути:

  • розпорядження ст. 37 Закону "Про іпотеку", згідно з якою іпотекотримач (кредитор) має право задовольнити вимоги щодо кредиту коштом предмета іпотеки;

  • звернення стягнення щодо іпотеки;

  • рішення суду про стягнення суми боргу.

У середньому, щоб забрати іпотечну квартиру, кредитору потрібно від шести місяців до року. Передумовами для подання до суду або застосування інших способів стягнення нерухомості є певна сума боргу, кількість пропущених платежів або внутрішні правила банку.

Іпотечне кредитування в Україні досить розвинене, але є небезпечним для обох сторін договору, – додає експерт.

Іпотека VS оренда: що обрати

Раніше у коментарі сайту Pro Гроші експертка з ринку нерухомості Вікторія Берещак розповіла, якщо у людини є фінансова спроможність платити іпотеку, тобто вона чітко розуміє, що зможе виконувати свої кредитні зобов'язання перед банком, платити щомісяця певну суму та, якщо у людини є гроші на перший внесок, то історія з іпотекою є набагато вигіднішим варіантом, аніж оренда житла.

"Тобто, покупець в результаті стане власником цієї оселі, він її виплатить і матиме власні квадратні метри. Ба більше, людина фактично в ньому може жити та паралельно виконувати зобов'язання по іпотеці", – говорить експертка.

По факту людина платитиме ту ж саму умовну оренду, тільки за своє житло. Тому комусь іпотека може бути набагато вигідніше, ніж звичайна оренда. Більше про це читайте тут.

Раніше ми розповідали, які тенденції будуть помітні на ринку нерухомості вже у листопаді. Також ми писали, скільки коштують однокімнатні квартири в найбільших містах України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.