Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок нерухомості під впливом нових тенденцій: чого очікувати вже у листопаді

Разом з експерткою розбиралися, яких змін варто очікувати на ринку нерухомості протягом наступного місяця

Колаж: Дар'я Давиденко

На ринку нерухомості продовжують відбуватися зміни

Колаж: Дар'я Давиденко

Український ринок нерухомості все ще знаходиться під впливом тих змін, яких він зазнав після початку повномасштабної війни та зараз переживає непрості часи. Проте, ринок поступово відновлюється, забудовники відновлюють будівництво, потроху зростає попит серед платоспроможних покупців тощо. Є сподівання, що така ж тенденція зберігатиметься й протягом листопада.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла експертка з нерухомості Вікторія Берещак.

Будівельна динаміка на первинному ринку нерухомості


Насамперед у листопаді ми спостерігатимемо посилення дисбалансу між тим, як будують реально, нормальними темпами, та, як компанії не будують, а лише створюють видимість. Тобто, зростатиме відрив в будівельній динаміці та активності на окремих майданчиках.

Зараз затримки зі здачі в експлуатацію комплексів вже сягають 17-18 місяців, є сподівання, що цей показник у листопаді не збільшиться. Забудовники мають прикласти максимум зусиль, аби відійти від такої тенденції та, навпаки, його зменшити.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Відновлення платоспроможного попиту


Скоріш за все, у листопаді ми спостерігатимемо подальше відновлення платоспроможного попиту на первинному ринку в окремих форматах. Зокрема, йдеться про сегмент "Комфорт+" та "Бізнес-клас". Фактично з кінця весни там вдалося поновити трохи менше 30% від обсягів довоєнних показників продажів.

Йдеться про ті комплекси, де хороша концепція та вони нормально будуються. Зараз є певні формати ЖК, які найбільше користуються попитом, це:

  • поліфункціональний квартал;
  • екокластер або поліфункціональний кластер (тобто, великі території з міксом інфраструктури, з якоюсь операційною функцією тощо);
  • комплекси "місто в місті".

Але цих комплексів насправді не так вже й багато, тому що реальна будівельна динаміка говорить краще за будь-які маркетингові ходи. Тому що, якщо девелопер не будує, то він не потрібен населенню, а люди зараз вкрай обережно ставляться до інвестицій або купівлі на первинному ринку.

Хочеться вірити, що у листопаді ми зможемо говорити, що попит оновився ще приблизно на 3-5%, і це буде хороший показник для первинного ринку.

Енергетична ситуація на ринку нерухомості


Зазвичай листопад може бути перехідним періодом. Якщо будуть траплятися якісь або енергетичні негаразди, пов'язані з ракетними обстрілами, або якісь негативні сценарії на фронті, то ми зможемо спостерігати так званий відкат, який стосуватиметься угод по ринку, та певної перестороги як з боку покупця, так і з боку девелоперів.

Які тенденції також є на ринку нерухомості


Насправді говорити про якісь яскраво виражені тренди зараз не доводиться, тому що ринок нерухомості переживає непростий час. Можна навіть сказати, що це час боротьби за те, щоб вийти в режим стабілізації ситуації.

З одного боку – повномасштабна війна сильно вплинула на ринок нерухомості. Це проявлялося в нестачі кадрів, також чималий відсоток українців виїхали за кордон, впали реальні доходи населення, а певні компанії не готові брати на себе зобов'язання та будувати.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Але водночас на противагу цьому стала колосальна жага до життя. Ми бачимо, як окремі будівельні проєкти, окремі компанії весь цей час борються за себе та своє майбутнє на ринку серед лідерів.

Зараз така ситуація, що кожен місяць може стати для ринку вирішальним та повернути маятник як в плюс, так і в мінус. Тому є певні очікування все ж таки, що ситуація стабілізується.

Раніше ми розповідали, скільки коштують найдешевші квартири у Києві. Також ми писали, за якими правилами забудовники тепер продають нерухомість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.