Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компанії не витримують сучасних реалій: які зміни будуть на ринку нерухомості у 2023 році

В Україні однозначно буде переформатування ринку, а це означає, що певні компанії просто підуть

Колаж: Pro Гроші

Ситуація на ринку нерухомості знову зміниться

Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ринок нерухомості зазнав чималих змін, які також продовжаться й у 2023 році. Зараз спрогнозувати ситуацію на наступний рік вкрай складно. Адже все буде залежати від певних перемог на фронті й від того, як буде розвиватися ситуація.

Експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак розповіла сайту Pro Гроші про те, що буде з ринком нерухомості у 2023 році.

Якщо ми беремо за основу той факт, що Україна має певні досягнення на фронті чи перемагає війну, то на нас чекатиме поступове відновлення купівельної спроможності.

Говорити про те, що ми вийдемо на обсяги 2021 року – зарано. Варто розуміти, що через збільшення курсу долара буде здорожчення матеріалів. Також важливий другий фактор – падіння доходів українців. Тому говорити про ті обсяги, які були у 2021, не варто. Але враховуючи навіть всі ці фактори, відновлення на наступний рік прогнозовано десь в межах 30-40%, – говорить експертка.

Здорожчання собівартості. Воно буде на наступний рік не меншим за 45% у річному вимірі. Це середньозважене по ринку. А от окремі категорії, наприклад, бетон, керамоблок, основні матеріали, які використовують для зовнішніх стін, а також паливні матеріали на техніку, то вони будуть дорожчати в межах від 50 до 70%, враховуючи:

  • гіперінфляцію – курсові коливання;
  • втрату виробничих потужностей, а також нові логістичні ланцюжки через війну;
  • нестачу кваліфікованих працівників.

Наразі дуже не вистачає хороших електриків, монолітників, крановиків. Прям дефіцит робочої сили на ринку. Така нестача повʼязана з війною, адже більшість людей пішли захищати Україну, – додає Вікторія Берещак.

Всі вищезазначені критерії впливають на те, що собівартість не зменшуватиметься, а тому і ціна за квадратний метр буде лише рости.

Компанії не витримують сучасних реалій

В Україні однозначно буде переформатування ринку нерухомості, стверджує експертка. Це означає, що певні компанії просто підуть, бо не витримують сучасних реалій. А от нові компанії, які вже нарощують свої темпи та виконують всі зобовʼязання, будуть у виграшному становищі.

Вподобання людей змінюються

Увага людей буде прикута у 2023 році до кількох форматів нерухомості. Передусім це будуть поліфункціональні комплекси, де буде все необхідне для життя. На території знаходитиметься різноманітний мікс інфраструктури:

  • комерційної;
  • побутової;
  • соціальної;
  • спортивної;
  • рекреаційної.

Другий комплекс – заміські екокластери з рекреаційним потенціалом та багатофункціональною інфраструктурою. Це буде за містом, комфортно, безпечно, де все необхідне під рукою.

Точкові комплекси з концепцією 15-хвилинного міста.

Тобто з території взятий весь максимум, адже там буде вся необхідна інфраструктура. Однак якісь "функції" також може покривати й інфраструктура району. Але до неї людина може дійти пішки, – говорить Вікторія Берещак.

Всі вищезазначені критерії є основними, які точно будуть продовжуватися у 2023 році. А от решта змін на ринку нерухомості буде залежати лише від успіхів Україні на фронті.

Крім того, раніше ми вже розбирали 5 трендів на ринку нерухомості цієї осені. Читайте також, що робити, якщо забудовник не віддає квартиру і чи є шанси повернути гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.