Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Від квартир потрібно позбавлятися? Що українцям робити з нерухомістю найближчим часом

Вся ситуація на ринку нерухомості залежить лише від ситуації на фронті, стверджує експерт

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попит на деяку нерухомість наразі невеликий

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Війна змінює всі плани людей на життя. Дехто з інвесторів задумується над тим, щоб продати квартири в новобудовах, які вони купували ще на початку війни для подальшого заробітку. Однак ціни на ринку нерухомості падають, а тому поспішати з таким рішенням не варто.

Про це сайту Pro Гроші повідомив президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта.

Нерухомість на первинному ринку або ще недобудована, або якщо і добудована, то там треба робити ремонт і так далі. Ці обʼєкти вони на перспективу, – говорить експерт.

На сьогодні попит на таку нерухомість невеликий. А через те, що слабкий попит, то і ціни не дуже високі.

Інвестору, який купив таку нерухомість на стартовому етапі будівництва по низькій собівартості ще до війни, можливо зараз і вигідно її продавати. Хоч різниця буде і мала, але людина все одно заробить гроші. Адже зараз цю нерухомість добудували. Він купував її за дуже низьку вартість і зараз, якщо продавати, то він в будь-якому випадку втратить те, що він міг заробити, але з іншого боку хоча б якийсь дохід він все одно буде мати, – додав Юрій Піта.

Ті інвестори, які купували нерухомість вже на високих стадіях будівництва, де була готовність 50-60%, мають іншу ситуацію. Таке житло коштувало більше, а отже якщо вони вирішать його продавати зараз, то нічого не зароблять. Ціни сьогодні не показують хорошу динаміку, стверджує експерт.

Цього року ціни на нерухомість підійматися не будуть. Вся ситуація на ринку нерухомості залежить лише від ситуації на фронті.

Які квартири купуватимуть українці у 2023 році

Раніше ми писали, що наразі люди шукають енергетичної незалежності.

Їм наразі важливо, що компанія їх не кине. Наприклад, чи є генератор, чи є свердловина, якщо це передмістя. Українці не хочуть, аби їх залишили напризволяще, а тому уточнюють такі речі, які до повномасштабного вторгнення ще нікого не цікавили, – говорить експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Людей цікавить:

  • енергетична безпека;
  • просто безпека (закрита територія, де будуть ваші однодумці);
  • заміські екокластери з рекреаційним потенціалом та багатофункціональною інфраструктурою (ця нерухомість буде за містом, де комфортно, безпечно та є все необхідне під рукою);
  • точкові комплекси з концепцією 15-хвилинного міста.

Раніше ми розповідали про топ-3 квартир, до яких треба придивитися у 2023 році. Також ми писали про те, що відбувається на ринку оренди в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.