Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші під обстрілами: у яку нерухомість краще інвестувати в Україні

Здійснення інвестицій вимагає ретельного аналізу та готовності до довгострокових перспектив

Колаж: Дар'я Давиденко

Експертка розповіла, чи варто інвестувати в будинки

Колаж: Дар'я Давиденко

Україна завжди визначалася великим інтересом до інвестицій в нерухомість. Здатність зберегти гроші від інфляції та знецінення робить цей вид вкладання коштів є особливо привабливим. Але чи залишається це таким же привабливим під час повномасштабної війни?

Про це редакція сайту Pro Гроші дізналася в оглядачки ринку нерухомості Вікторії Берещак.

Як розвивалися інвестиції у нерухомість до 24 лютого 2022 року


Тривалий час інвестування у квадратні метри в Україні було популярним методом збереження грошей та забезпечення їх приросту. До повномасштабної війни частка приватних інвесторів в структурі попиту на первинному ринку сягала 45%.

Це було легко зрозуміти протягом 2021 року, оскільки в середньому прибуток від інвестицій в сегмент комфорт-плюс становив принаймні 25-35%. Такий успіх був досягнутий завдяки зростанню вартості квадратного метра протягом будівельного циклу, і в бізнес-класі цей показник навіть перевищував 30% в середньому. У деяких категоріях новобудов та певних форматах ці цифри були ще вищі.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Було очевидно, що люди здійснювали інвестиції в нерухомість з різними цілями: новачки вкладали кошти з наміром подальшого продажу квартири за зниженою ціною, досвідчені інвестори купували одразу кілька квартир для подальшого перепродажу, а деякі обирали стратегію орендного бізнесу. У той час було безліч інвестиційних сценаріїв, що вважалося нормальним, оскільки середні терміни будівництва становили близько 1,5-2 роки, і за цей період можна було отримати вигоду від 30-35% зростання вартості квартири.

Чи інвестують люди в нерухомість під час війни


Війна суттєво вплинула на ринок нерухомості, оскільки, по-перше, ринок дещо трансформувався, по-друге, доходи населення суттєво скоротилися, а по-третє, психологічно громадяни не виявляли готовності до здійснення інвестицій.

Якщо відверто, то в період війни людям не до інвестицій, тому що є інші нагальні статті витрат, це і донати, допомога ЗСУ і рідним, які стали на захист нашої країни тощо. Тому інвестиційний попит обвалився до нуля і зараз починає потроху відновлюватися, але це відновлення сягає, умовно, 15%, максимум 20% в окремих форматах з дуже високим ступенем готовності та будівельною динамікою, – розповіла експертка.

І, очевидно, прибутковість зараз менша, ніж у минулому. Тільки обмежена кількість комплексів, особливо в категоріях комфорт плюс і трохи бізнес-класу, у форматах поліфункціонального кварталу, поліфункціонального кластера, екокомплексу, багатофункціонального комплексу, а також сервісного ЖК може, при високих темпах будівництва (не менше 6-8% готовності щомісячно або будівництво хоча б одного поверху моноліту в теплий сезон), вказувати на підвищення вартості квадратного метра.

Ці об'єкти можуть також викликати інтерес з боку платоспроможних покупців і, відповідно, мати потенціал стати привабливими для інвесторів. Звертати на них увагу можна вже зараз.

Чи варто українцям зараз займатися інвестиціями в нерухомість


Наразі в Україні зросли ризики інвестування в нерухомість. Однак за умов комплексного аудиту можливо знайти інвестиційні можливості.

На сьогодні спостерігається обмежене зростання цін за квадратний метр на первинному ринку, проте, після закінчення воєнних подій, ситуація може зазнати змін:

  • по-перше, очікується підвищення інтересу іноземних інвесторів, які вже демонструють сигнали про зацікавленість в українському ринку та планують долучитися до нього після завершення війни;
  • по-друге, в контексті відновлення будівельної галузі передбачається її певний перезапуск;
  • по-третє, часткова реалізація відкладеного попиту призведе до впливу на ситуацію на ринку.

Але це вже після перемоги, тобто зараз потрібно розуміти, що заходячи зараз в інвестицію, як раніше, за 1,5-2 роки ви можливо і не отримаєте бажаного результату. Потрібно бути готовим йти в інвестицію щонайменше на період до закінчення війни і плюс ще кілька років.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Що краще обрати для інвестиції: будинок чи квартиру


Експерт Вікторія Берещак рекомендує обирати квартиру, а не будинок, адже він потребує більше витрат. Крім того, квартира надає різні сценарії інвестицій, включаючи перепродаж, орендний бізнес та інвестиції в апарт-готелі під керівництвом досвідченої компанії.


Інвестування в нерухомість в Україні залишається актуальним, але ризики зросли через воєнні події. З відновленням ситуації очікується підвищення інтересу як внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів, але важливо зберігати реалістичні очікування та гнучкість при виборі об'єкта для інвестування.

Раніше ми повідомляли, скільки коштують квартири в новобудовах. Також ми дізналися в експерта, як розгледіти приховані помилки ремонту та уникнути "сюрпризів".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.