Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бурхливі часи для ринку нерухомості? Чого хочуть українці та що принесе 2023 рік

Експерт розповів про головні очікування від ринку продажу та оренди нерухомості у 2023 році

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості незабаром почне відновлюватись

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Новий рік приносить нові запитання, й одні з найважливіших — про нерухомість. Під час війни ця тема особливо актуальна і болюча для українців, оскільки без житла залишились сотні людей, а багато хто просто вирішив для себе, що має купити квартиру в іншій частині країни й більше не повертатись у свою область.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з експертом ринку нерухомості Михайлом Артюховим про головні очікування у цій сфері у 2023 році й розповідає все про ціни, тренди, відновлення та інші нюанси.

Чого хочуть українці?

Як Україна повна очікувань щодо перемоги у війні з країною-терористом, так покупці та орендарі повні сподівань щодо змін на ринку нерухомості.

Експерт зазначає, що власники житла, які його втратили внаслідок війни, шукають уваги, поваги та конкретних кроків з боку чиновників на місцях, у профільних міністерствах та Верховній Раді.

Наприклад, влада Ірпеня вимагає від власників, що втратили житло під час бойових дій, документи на проєктування будинків, яким понад 15 років. Власник будинку не повинен виконувати детективну функцію забудовника, який вже пішов з ринку. Або, наприклад, іпотека під символічний відсоток для власників будинків, що мають 40% від житла, що було минулого року.
Михайло Артюхов

Михайло Артюхов

Експерт ринку нерухомості

Так люди зможуть самостійно відбудувати житло та чекати на репатріацію збитків, якими погасять цей кредит. На думку Артюхова, саме це найбільш очікувані дії з боку влади на цей момент.

Що буде з цінами?

Експерт наголошує, що у 2023 році покупці очікують зниження цін на нерухомість на 50% порівняно із вартістю на початку лютого 2022 року, тобто довоєнного періоду.

Вони це готові обґрунтовувати тим, що дохід населення зменшився, попит на нерухомість впав, отож ринкова модель "попит та пропозиція" розбалансована.

Але, оскільки власники нерухомості, тобто продавці чи орендодавці, не бачать реальних угод на ринку купівлі продажу, то пауза тримається і продовжить триматися на цьому рівні найближчим часом.

Вторинка перехоплює ініціативу

Війна серйозно змінила можливості забудовників, зокрема і здатність активно та масштабно рекламувати свої проєкти. А це означає, що ініціатива ціноутворення переходить від первинного ринку до вторинного.

Ініціатива ціноутворення переходить до вторинного ринку нерухомості, тому що забудовники зупинились та не витрачають кошти у рекламу. Рієлтори, що зможуть довести до власника стартові ціни та продати нерухомість, мають всі шанси виступити двигуном ринку нерухомості у 2023 році, — пояснює Артюхов.

Також на користь вторинного житла грає і те, що не потрібно роками чи місяцями чекати його будівництва.

Що чекає ринок оренди?

Артюхов зазначає, що орендарі всіх сегментів очікують на зниження цін. Тут ініціатива, знову ж таки, за рієлторами та керувальними компаніями, які можуть спіймати попит на оренду та не втратити ініціативу.

Ринок оренди має всі шанси виступити драйвером для ринку продажу, бо системні інвестори всього світу вже оцінюють український ринок нерухомості як найбільш швидко зростаючий у 2023 році, — каже Артюхов.

Як відновлюватиметься ринок нерухомості?

Відновлення ринку нерухомості прийде з ринку оренди житлової нерухомості та промислової нерухомості, що створює нові робочі місця на правобережжі України.

Також значні інвестиції чекають на агросектор, а відповідно і на котеджні містечка для фермерів, сервісні центри з обслуговування агропромислового бізнесу та виробників меблів, будівельних матеріалів. Це стосуватиметься здебільшого регіонів на півдні та в центрі України, резюмує експерт.

Тобто у 2023 році велику роль гратиме ринок праці і його відновлення у різних регіонах, оскільки робота приваблюватиме нових людей, для яких потрібне буде житло різних видів.

Раніше сайт Pro Гроші разом з експерткою склав докладну інструкцію для тих, хто вперше збирається здавати в оренду квартиру і розповідав, що відбувається з цінами на оренду просто зараз.

Більше економічних прогнозів на 2023 рік про долар, ціни, нерухомість та інше, ви можете прочитати у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.