Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Завжди зі світлом: в Україні пропонують не відключати електроенергію деяким споживачам

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг визначилися, кому з українців не можна вимикати світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть скасувати відключення світла деяким категоріям населення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні почастішали розмови про те, що влітку для жителів знову запровадять віялові відключення світла. Однак, ймовірно, що електроенергію відключатимуть не всім громадянам.

Як повідомляє Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), електроенергію пропонують не відключати вразливим категоріям населення.

Відповідний лист НКРЕКП вже скерувала до уряду. У ньому, зокрема, ініційовано питання впровадження Порядку захисту вразливих споживачів електричної енергії.

Так, Нацкомісія хоче розв'язати питання захисту вразливих споживачів електричної енергії, наступним чином:

  • визначити категорію вразливих споживачів за певними ознаками;
  • запровадити механізми обліку, моніторингу та контролю за належністю споживачів до категорії вразливих;
  • вжити спеціальні заходи захисту від відключення електричної енергії у вразливих споживачів з метою задоволення потреб таких споживачів в електричній енергії впродовж певних періодів.

Крім того, проєкт враховує норми чинного законодавства, які передбачають, що вразливі споживачі, які належать до категорії енергетично бідних, отримуватимуть адресну допомогу.

Чи дійсно влітку українцям вимикатимуть світло

Ще наприкінці квітня керівник НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький розповідав, що окупанти завдали серйозних руйнувань енергооб'єктам, тому літня ремонтна кампанія буде дуже складною.

Ми спробуємо компенсувати нестачу електроенергії нарощенням потужності на теплових електростанціях, а також імпортом електроенергії. Ми будемо активувати всі наявні генеруючи потужності, щоб у період ремонтів підтримувати баланс енергосистеми та не допустити перебоїв в електропостачанні влітку", — зазначив він.

Чи виникатимуть проблеми з електроенергією взимку

За словами директора компанії ДТЕК Дмитра Сахарука, взимку в енергосистемі буде значно менший запас потужності, міцності, адже росіяни в ході ракетних ударів з осені 2022 року зруйнували 75% теплової генерації.

"Тому можливі відключення не зараз, а взимку. Тому, щоб цього не допустити, звичайно, це захист нашого неба, щоб не було наступних обстрілів і руйнацій… А, по-друге, це зараз фінансування ремонтної кампанії", – підкреслив Сахарук.

Тим часом уряд вже готує для українців нові тарифи на електроенергію. Також ми розповідали, як українцям з генераторами заробляти гроші на електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.