Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Укренерго попередили про проблеми з електрикою: чи буде в українців влітку світло

У компанії зазначили, що фахівці докладатимуть максимум зусиль, аби не повторився зимовий сценарій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Не виключено, що влітку на українців чекатимуть перебої з електрикою

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У зв'язку зі значними пошкодженнями електростанцій, внаслідок ракетних обстрілів з боку РФ, влітку в Україні можливі повторні перебої в електропостачанні.

Про це повідомив керівник НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону.

Що буде з електроенергією влітку?

За його словами, ремонтна кампанія весни-літа 2023 року стане однією з найскладніших через те, що наша енергосистема зазнала значних руйнувань внаслідок ракетних російських обстрілів. Також на це впливає й те, що на тимчасово окупованих територіях залишаються потужні електростанції.

"Ми спробуємо компенсувати нестачу електроенергії нарощенням потужності на теплових електростанціях, а також імпортом електроенергії. Ми будемо активувати всі наявні генеруючи потужності, щоб у період ремонтів підтримувати баланс енергосистеми та не допустити перебоїв в електропостачанні влітку", – каже Володимир Кудрицький.

Коли в Україні підвищать тариф на світло?

В НКРЕКП нещодавно повідомили, що новий тариф буде озвучено наприкінці квітня або на початку травня 2023 року. Проте, уряд станом на кінець квітня не погодив питання щодо підвищення тарифів на електроенергію.

Також глава уряду Денис Шмигаль 25 квітня заявив, що до кінця травня тарифи на світло змінювати не планують, отже вони залишаться на рівні 1,44 та 1,68 грн/кВт-год.

Якщо в Україні все ж таки ухвалять рішення щодо підвищення тарифів на електроенергію, то, на думку голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського, вони можуть бути такі:

  • 2,40 грн за 1 кВт/год;
  • 2,80 грн за 1 кВт/год.

Чи спишуть українцям борги за електроенергію після війни?

Раніше ми розповідали, що навіть попри те, що в період воєнного стану в Україні заборонено відключення за несплату комунальних послуг, боржникам все одно доведеться розрахуватися за надані послуги в повному обсязі.

До того ж після завершення воєнного стану постачальники знову матимуть право відключати неплатників. У такому разі споживачам доведеться не лише повністю сплатити всі рахунки, а й послуги відключення та повторного підключення.

Раніше ми розповідали, що може стати на заваді експорту електроенергії до ЄС. Також ми писали, що робити, якщо прийшла платіжка за електроенергію з "космічною" сумою. Більше про ситуацію з електроенергією в України читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.