Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З генератором можна розбагатіти? Як українцям дозволили заробляти гроші на електроенергії

Розповідаємо, хто з українців зможе заробляти гроші завдяки виробництву електроенергії та чому громадяни взагалі отримали такий дозвіл

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть заробляти на виробництві електроенергії

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Усі українці з 9 травня 2023 року отримали право торгувати електроенергією. Дозвіл стосується як побутових, так і непобутових споживачів.

Як зазначається у повідомленні Національної комісії, яка займається регулюванням у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), тепер українці зможуть заробляти гроші на виробництві власної електроенергії. Зазначається, що це може створити конкуренцію на ринку енергетики.

Яку електроенергію можна продавати

Продавати можна електроенергію, вироблену генеруючою установкою або установкою зберігання енергії. Збувати енергію дозволяється будь-кому у рамках вільного договору та за договірною ціною.

"Це рішення сприятиме розширенню конкуренції на роздрібному ринку електричної енергії та направлене на розвиток розподіленої генерації та забезпечення проведення зеленої трансформації енергетики", – зазначають у пресслужбі регулятора.

Як українцям заробляти на генераторах

На фоні частих відключень електроенергії у зв'язку з російськими обстрілами, багато підприємців у 2022 році придбали генератори. Однак з настанням весни ситуація зі світлом у нашій країні стабілізувалася, тож деякі громадяни цікавляться цілком логічним запитанням: що робити з генераторами.

Здавати в оренду. Декому це вигідніше, ніж купувати генератор, адже купівля техніки потребує значних коштів.

Перепродати генератор за кордон через постачальника, у якого раніше техніка була придбана. Цей варіант підходить власникам генераторів з високою потужністю. Такі продавці мають свої клієнтські бази, а отже вони можуть зберегти гарантійні умови.

Чи відключатимуть світло влітку

За словами керівника НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького, українцям варто бути готовими до можливих перебоїв зі світлом влітку.

Він пояснив, що влітку розпочнуться масштабні ремонтні роботи на енергоблоках. Зважаючи на те, що з осені минулого року енергооб'єкти працювали у надскладних умовах через російські обстріли, цьогорічна ремонтна кампанія буде дуже складною.

Втім, нестачу електроенергії спробують компенсувати шляхом нарощення потужностей на теплових електростанціях, а також імпортом току з-за кордону.

До того ж вперше в історії незалежності Україна не зможе розраховувати на потужності Запорізької АЕС, яка займає майже 25% у структурі виробництва електроенергії.

Раніше ми розповідали, чи спишуть українцям борги за електроенергію, накопичені через війну. Також ми писали, що відбувається на енергетичному фронті під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.