Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Невтішний прогноз енергетиків? Коли знову сидітимемо без світла та що буде взимку

У ДТЕК повідомили, чому влітку доведеться покривати дефіцит електроенергії за рахунок імпорту з Євросоюзу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Влітку виникне дефіцит електроенергії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через ремонт блоків атомних електростанцій влітку в нашій країні спостерігатиметься значний дефіцит електроенергії, але його мають намір покрити за рахунок імпорту.

Про це повідомив директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі інформаційного телемарафону.

За його даними, наразі блокам всіх АЕС потрібен ремонт, а 4 блоки вже знаходяться в ремонті.

"Ми активно працювали взимку, атомна генерація – не виняток. Чотири блоки вже знаходяться в ремонті, п’ятий блок виходить у ремонт для того, щоб забезпечити нормальне стабільне функціонування системи взимку. Тому це необхідна робота. Що стосується дефіциту, який може виникнути через те, що атомні блоки – а це базова генерація – виходять в ремонт, то це може мати місце десь в червні-липні", - сказав він.

За словами Сахарука, шляхом забезпечення дефіциту є імпортна електроенергія, що можливо завдяки інтеграції з енергосистемою Європи.

"Тут потрібно буде робити те, що ми вже робили в січні, лютому, коли частково потреби України закривалися через імпорт з ЄС", – сказав виконавчий директор ДТЕК.

Як перекриватимуть дефіцит

Він зазначив, що експортувати електроенергію Україна, звісно, не зможе під час планових ремонтів, тому наприкінці травня, в червні і липні через активну ремонтну кампанію експорту в цей час не буде, лише імпорт для забезпечення наших потреб.

"Я вважаю, що, завдяки тому, що є можливість перекрити дефіцит імпортом, то до віялових відключень під час літнього періоду не дійде", – сказав він.

Які проблеми загрожують взимку

При цьому Сахарук зазначив, що проблемою може бути наступна зима.

"Тому що ми ввійдемо в неї зі значно меншим запасом потужності, міцності, тому що у нас 75% теплової генерації пошкоджено чи зруйновано. Лише нашій компанії потрібно відремонтувати 9 енергоблоків загальною потужністю 1,5 ГВт, на що потрібно 5,5 млрд грн… Тому можливі відключення не зараз, а взимку. Тому, щоб цього не допустити, звичайно, це захист нашого неба, щоб не було наступних обстрілів і руйнацій… А, по-друге, це зараз фінансування ремонтної кампанії", - підсумував виконавчий директор ДТЕК.

Яка ситуація зі світлом зараз

Попри те, що російські війська продовжують обстрілювати територію України ракетами та дронами, енергосистема з початком весни працює без значних перебоїв. Хоча після масштабних атак восени та взимку українські енергооб'єкти зазнали серйозних пошкоджень, відновити стабільну роботу вдалося зокрема завдяки активній міжнародній підтримці.

Також на стабільність роботи енергосистеми вплинули:

  • ефективна робота ППО;
  • введення в роботу усіх дев'яти атомних енергоблоків, які зараз є в розпорядженні України;
  • аномально тепла зима, яка дозволила не вмикати додатковий електрообігрів;
  • підвищення рівня річок, що дозволило повніше використати гідроенергетику;
  • сонячні дні, що дозволили ефективніше використовувати сонячні електростанції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли українцям озвучать нові тарифи на електроенергію Також ми розповідали, чому Україна зменшила імпорт електроенергії в ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.