Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на світло вже відомі? Коли українцям озвучать нові ціни

Дискусії щодо встановлення нових тарифів на електроенергію ще тривають, але вже скоро українцям обіцяють представити зміни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У НКРЕКП розповіли, коли озвучать нові тарифи на світло

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), продовжують працювати над розробкою нових тарифів на світло. У кінці квітня або на початку травня українцям планують озвучити остаточні цифри.

Про це розповіла в етері телемарафону членкиня НКРЕКП Ольга Бабій.

Вона зазначила, що після перегляду тарифів побутові споживачі все одно сплачуватимуть за світло менше, ніж промислові споживачі та бізнес. Для останніх вартість кіловат-годин наразі встановлена на рівні 6 гривень.

За словами Ольги Бабій, НКРЕКП змушена переглянути чинний тариф для населення, адже в умовах війни та масштабних руйнувань інфраструктури енергокомпанії потребують коштів, щоби й надалі виробляти електроенергію.

"Ключовий чинник, заради чого відбуваються ці процеси – це наявність грошей для того, щоб електроенергія могла вироблятися. Вона не виробляється з повітря. Це паливо, це заробітна плата людей", – пояснила вона.

Що з тарифами на електроенергію зараз

Тарифи були затверджені кабміном України ще у жовтні 2021 року на такому рівні:

  • 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають до 250 кВт-год (включно) на місяць;
  • 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають понад 250 кВт-год (включно) на місяць.

Щодо колективних побутових споживачів та гуртожитків (за весь обсяг споживання), то для них тариф на електроенергію встановлений у розмірі 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-годину.

Додамо, що за інформацією ЗМІ, Міністерство енергетики та НКРЕКП розглядають кілька варіантів підвищення тарифів на електроенергію.

Серед них підвищення чинного тарифу 1,44-1,68 грн за кВт-год до 5,5 грн за кВт-год. Водночас передбачене адресне субсидування незахищених верств населення або встановлення нових диверсифікованих тарифів, в залежності від обсягу споживання електроенергії.

Раніше ми розповідали, як українцям платити за електроенергію менше після подорожчання. Також ми писали, за які комунальні послуги українці вже сплачують більше, ніж до війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.