Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Залишимось без світла вже в серпні? Чи чекати погодинних відключень

В Укренерго запевняють, що цей місяць буде досить важким для енергосистеми нашої країни

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Відключення світла залежать від кількох факторів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Мережі було чимало інформації про те, що в Україні можливі відключення світла в серпні. Все через збільшення споживання електрики. І, дійсно — цей місяць буде нелегким для енергосистеми.

Про це розповіли в Укренерго.

Вимкнень світла у серпні наразі не прогнозують. Водночас цей місяць буде важким для енергосистеми України. Особливо це стосується найближчих двох тижнів.

"Але наразі ми не прогнозуємо відключення споживачів. Ми розраховуємо, що справимося зі збільшеним навантаженням на енергосистему навіть в умовах зменшеної кількості блоків електростанцій в роботі", – наголосив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Компанія розраховує, що країні допоможе імпорт електроенергії з Європи. Водночас вимкнення світла у тому чи іншому регіоні залежатиме від характеру та успішності атак російських окупантів на українську енергетичну інфраструктуру.

Українців попереджають, що варто готуватися до різних сценаріїв.

Чи будуть знову блекаути взимку

Голова Укренерго додає, що це не є виключенням і, дійсно, блекаутів наступної зими українцям можливо не вдасться уникнути.

"Я не стверджую, що це невідворотний сценарій. Ми були готові до цього в минулому сезоні. І ми, маючи цей досвід, будемо до цього готові й в наступному опалювальному сезоні, якщо це трапиться", – каже він.

Наразі усі мережі до зимових максимумів споживання вже готуються. Також застосовуються певні інженерні рішення, які є нестандартними, та створюються резервні схеми живлення, які забезпечуватимуть споживачів світлом взимку.

Скільки грошей потрібно на енергетичне відновлення?

Ми вже розповідали вам про те, що генеральний директор ДТЕК пояснив, скільки цього року нашій країні потрібно на плановий ремонт енергосистеми. За його словами, ця сума складає 3,5 млрд гривень.

Ще близько 5 млрд гривень Україні треба на відновлення енергетичної інфраструктури після масованих обстрілів РФ.

Більше інформації про енергетичне відновлення ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Чи реально не переплачувати за світло?

Ми вже писали про те, що можна спробувати перейти на багатотарифний облік з двозонними чи тризонними тарифами. Вони передбачають, що споживачі платять за електроенергію залежно від часу споживання.

Якщо користуватися електрикою у пікові години – враховується вартість за повним тарифом, натомість в не пікові години платити за світло можна значно менше.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав вам про те, чи реальна загроза відключень світла влітку. Також ми вже писали, коли розпочнуться масштабні відключення електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.