Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаут більше не проблема? Українцям розповіли, як підвищать стійкість енергосистеми

Найближчими тижнями кияни, а згодом жителі інших регіонів, можливо, відчують зміни у відключеннях світла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Питання блекауту в Україні можуть вирішити за допомогою малих електростанцій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують налагодити роботу малих електростанцій, які працюють на природному газі. Вони можуть підсилити стійкість енергосистеми та забезпечити постійним джерелом струму об'єкти критичної інфраструктури.

Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

"Перше завдання для газотурбінних станцій — це забезпечення електроенергією критичної інфраструктури. Плюс вони можуть підтримувати пікові години споживання, а газопоршнева може бути інструментом на додаток до резервних джерел живлення, що встановлені при атомних електростанціях", – розповів він.

За його словами, газотурбінні станції можуть бути вигіднішими та ефективнішими, ніж газопоршневі. Усе через потужність: газотурбінні можуть забезпечити 30, 60 і навіть 100 МВт електроенергії, тоді як газопоршневі — лише до 5 МВТ.

"В Україні якісь такі потужності є, але нам потрібно більше — необхідно 1,5 ГВт потужностей", — додав Олександр Харченко.

За його інформацією наразі триває робота з донорами над розширеним фінансуванням. Тож найближчими тижнями кияни, а згодом жителі інших регіонів відчують результати цієї роботи найближчими тижнями кияни, а згодом жителі інших регіонів відчують результати цієї роботи.

Блекаути українцям більше можна не боятися?

Ситуація в енергосистемі залишається дуже непевною, а нові терористичні акти з боку російської армії можуть збільшити дефіцит як мережевий, так і генерації. Тому наразі важко спрогнозувати, чи закінчаться блекаути в Україні після запуску зі встановленням газотурбінних потужностей.

Крім того, навесні можливі планові ремонти блоків ТЕС і АЕС, що також впливатиме на рівень вироблення електроенергії в країні.

Штрафи за відключення світла

У вівторок, 24 січня стало відомо, що Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП) оштрафувала "ДТЕК Київські електромережі" та "ДТЕК Одеські електромережі" за недотримання графіків відключення електроенергії. Вже на наступному засіданні будуть розглядатися питання щодо оштрафування ще 5 обленерго:

  • ПРАТ "Львівобленерго";
  • ВАТ "Тернопільобленерго;
  • "ДТЕК Київські регіональні електромережі";
  • ПРАТ "Закарпаттяобленерго";
  • АТ "Полтаваобленерго".

Раніше ми розповідали, чому в умовах війни важливо сплачувати рахунки за світло. Також ми писали, що відбувається в енергосистемі країни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.