Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Час настав? Українцям пояснили, чи реальна загроза відключень світла влітку

В "Укренерго" розповіли про стан енергосистеми та пояснили, чи варто українцям переживати через відключення світла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Укренерго розповіл про відключення світла влітку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці продовжують серйозно навантажувати енергосистему через літню спеку. Громадяни, зокрема, активно користуються кондиціонерами, а більшість людей не зменшує обсяги споживання електроенергією. Попри це в Україні наразі не планують запроваджувати віялові відключення світла.

Про це сказав в етері телемарафону голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Він пояснив, що енергетики уважно слідкують за прогнозом погоди та розуміють, яким буде рівень споживання електроенергії кожного дня.

"За нашими прогнозами, усе буде доволі непогано: похибка десь 0,5-1%. Тож наразі ми не плануємо ніяких обмежень", – сказав він.

Кудрицький розповів, що споживання електроенергії збільшується через високі температурні показники. Тоді навантаження на енергосистему є еквівалентом одного-двох атомних блоків.

"Але ми бачимо ресурс, який ми можемо покрити. Один зі способів покриття – це імпорт електроенергії. Наше з'єднання з Європою дає можливість імпортувати 1200 МВт, це потужність більше одного атомного блоку в еквіваленті", – додав Володимир Кудрицький.

Водночас він знову нагадав споживачам про важливість ощадливо споживати електроенергію.

"Якщо ми всі трошки підкрутимо кондиціонери і не будемо їх використовувати на повну потужність – буде набагато легше енергосистемі", – підкреслив голова правління "Укренерго".

Як українцям підготуватися до можливих відключень світла

Якщо станом на середину літа в Україні не застосовують відключення світла, то далеко не факт, що така ж ситуація збережеться восени чи взимку. Особливо якщо Росія відновить масовані ракетні та дронові атаки по нашій країні, аби повністю розтрощити енергоінфраструктуру.

Тому українцям варто заздалегідь підготуватися до тривалих відключень світла, якщо вони будуть. Наприклад, перевірити чи не вийшли з ладу придбані минулого року павербанки та павербанки.

Як економити електроенергію вже зараз

Фахівці радять економити щодня, особливо в період з 16:00 до 23:00. У цей проміжок часу варто дотримуватися таких правил:

  • виставляти температуру на кондиціонерах не нижче +23 градусів;
  • вимикати електроприлади, які потребують багато електроенергії;
  • користуватися електроприладами вранці, вдень або вночі;
  • вимикати світло, якщо воно не потрібне.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що зараз відбувається з українською енергосистемою. Також ми розповідали про правила, які допоможуть запобігти відключенням світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.