Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців попередили про нові масштабні відключення світла – коли чекати

Експерти прогнозують, що поновлення відключень електроенергії в Україні уникнути не вдасться

Фото: Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Відключення світла можуть поновитися вже восени

Фото: Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Вже восени та взимку в Україні з високою ймовірністю відновляться відключення електроенергії. Вони можуть бути тривалими та спровокувати проблеми з опаленням та водопостачанням. Тому вже зараз українцям слід подбати про підготовку до майбутнього опалювального сезону та можливих відключень.

Про це пише видання agronews.ua.

Чому відключення світла можуть поновитися

Попри те, що вже майже пів року в Україні не вимикають світло, ситуація може погіршитися з настанням холодів.

Минулої осені та зими унаслідок ракетних атак РФ було виведено з ладу 75% об’єктів теплової енергетики та розбито багато підстанцій. Крім того, наразі невідомо, що буде взимку із Запорізькою АЕС, яка є найпотужнішим об’єктом генерації, і яка досі окупована.

На думку експертів, енергетики не встигнуть відновити енергосистему до настання холодів. Тобто вона не буде у тому вигляді, в якому була раніше. Якщо ж до осені під контроль України не повернеться Запорізька АЕС, то генерації електроенергії не вистачатиме.

"Якщо Запорізькій АЕС у системі не буде, то у нас будуть досить відчутні проблеми з генерацією. Розмір цього дефіциту, як мені особисто видається, перекрити імпортом ми не зможемо. Просто стільки імпорту ми не затягнемо. Тому взимку цілком можуть бути обмеження", – пояснив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Умови можуть бути гіршими, ніж минулого року

Як пояснив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, коли температура знижується на кожні 5 градусів, додається 100 мВт споживання. Тобто споживання електроенергії зростатиме пропорційно до зниження показників термометрів. У таких умовах дефіциту не уникнути. До того ж Сахарук також вважає, що імпортом покрити цей дефіцит не вдасться.

"Україна споживатиме більше і може виникнути значно більший дефіцит, який не вийде покрити імпортом. Коли імпорту не вистачить, систему доведеться балансувати відключеннями… Умови, в яких ми почнемо цю зиму, будуть набагато гіршими за ті, що були на початку минулої зими", – вважає виконавчий директор ДТЕК.

Як українцям підготуватися до відключень

Насамперед потрібно перевірити справність куплених минулого року генераторів, павербанків та інших накопичувачів енергії. В жодному разі не потрібно намагатися їх продати. Оскільки ймовірність того, що вони можуть згодитися вже за декілька місяців, дуже велика.

Крім того, з настанням холодів Росія може поновити обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури. А нові пошкодження матимуть серйозні наслідки для стабільності енергопостачання. Навіть із закінченням війни енергетикам не вдасться одразу відновити енергосистему до її довоєнного стану. Тому дефіцит електроенергії ще може відчуватись і якийсь час після війни.

Раніше ми писали про те, як змінилися ціни на світло та чи можуть українці економити. Також нещодавно в Укренерго натякнули українцям, чи буде світло восени й влітку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.