Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Попереду найскладніша зима: що буде з відключеннями світла в Україні

Розповідаємо, чи очікувати українцям відключень електроенергії цієї зими та якою буде ситуація в енергосистемі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Цієї зими відключення елегтроенергії будуть інтенсивнішими

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На українців попереду чекає складний зимовий період, адже ситуація з відключеннями електроенергії може бути значно гіршою, ніж торік. Це пов'язано з тим, що у минулому зимовому сезоні енергосистему рятувала наявність власних запасів обладнання, а ось цього року, на жаль, легше не буде.

Про це заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко в інтерв'ю виданню Forbes.

Що буде з відключеннями світла цієї зими?

За його словами, якщо раніше в Україні розбивали трансформатор на одній теплоелектростанції, то енергетики швидко знімали трансформатор із законсервованого блоку іншої електростанції та перевозили на працюючий енергоблок.

"Проте, зараз таких запасів немає. Їх намагаються сформувати. Зараз ми замовляємо трансформатори у виробників та, за можливості, виготовляємо власне обладнання. Також ми виводимо з консервації енергоблоки та ремонтуємо те, що можливо відремонтувати", – зазначив Максим Тімченко.

Він також додав, що минулої зими Україна заходила в сезон з потужністю 6 000 МВт, а вийшла з нього з потужністю 3 700 МВт. Наразі розробляється детальний план, що треба зробити, аби у наступну зиму зайти з потужністю 4 800 МВт.

Скільки грошей потрібно на енергетичне відновлення?

Генеральний директор ДТЕК пояснив, що поточного року нашій країні потрібно 3,5 млрд гривень на плановий ремонт енергосистеми, та близько 5 млрд гривень на відновлення енергетичної інфраструктури після масованих обстрілів РФ.

Як підготувати квартиру до холодів?

  • Необхідно зменшити втрату теплової енергії. Для цього слід перевірити, чи немає щілин у віконних рамах. Якщо є, то треба вкласти ущільнювачі у рами або ж подбати про встановлення сучасних склопакетів.
  • На вікна варто почепити жалюзі або щільніші фіранки, які відкривати вдень і щільно закривати вночі, але так, щоб не прикривати радіатори опалення.
  • Слід подбати про встановлення тепловідбивних екранів на стіни за радіаторами опалення.
  • У кімнатах, де проводите найбільше часу, вистеліть підлогу килимовим покриттям. Холодну стіну варто ізолювати пінополістирольними листами, гіпсокартоном, корковою настінною плиткою або корковими шпалерами.
  • Переконайтеся у відсутності щілин між полотном дверей і дверними коробками (якщо вони є, наклейте ущільнювач за периметром дверних коробок)
  • Закрийте частину вентиляційних отворів в кімнатах. Якщо у вас установлені інверторні спліт-системи (кондиціонери), перевірте їхню придатність для догрівання приміщень.
  • Влітку подбайте про те, щоб замінити усі лампи розжарювання на світлодіодні. При цьому ввімкненими слід залишати мінімальну кількість ламп. Щоб світла у кімнаті було більше, можна переставити меблі так, щоб отримувати максимальне природне освітлення.
  • Не завадить встановити реле захисту від стрибків напруги, щоб побутова техніка "не згоріла" через постійні відключення світла.

Також варто пам'ятати, що взимку українцям потрібно буде знову економно споживати електроенергію та не забувати про принцип "не більше одного увімкненого потужного приладу одночасно".

Раніше ми розповідали, чи реальна загроза відключень світла влітку. Також ми писали, коли розпочнуться масштабні відключення електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.