Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Варто знати всім: чи спишуть борги за електроенергію після війни

Енергетики скаржаться, що рівень оплати за надані послуги залишається вкрай низьким

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Списувати борги за світло енергетики не збираються

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану заборонено відключати споживачів електроенергії від послуг за борги, але "забувати" про заборгованість ніхто не збирається.

Про це повідомляє пресслужба YASNO.

За інформацією енергетиків, за світло споживачі заборгували близько 2,5 млрд грн. Попри те, що ситуація з електропостачанням стабілізувалась та відключення вже не застосовуються, рівень оплати послуг населенням залишається низьким.

Більшість об’єктів енергопостачання було пошкоджено внаслідок ворожих обстрілів. Для відновлення інфраструктури необхідно багато часу та коштів.

"Але без стабільного надходження коштів усередині країни можливості оперативно поповнювати запаси обладнання будуть обмежені. Зниження рівня оплат хоча б на 1% – це нестача сотень мільйонів гривень для проведення ремонтних робіт. Якщо вони не продовжуватимуться, існує велика ймовірність аварійних ситуацій та знеструмлення житлових кварталів", – йдеться у повідомленні.

Що буде з боргами після війни

За словами енергетиків, після війни боржникам доведеться повність розрахуватися за надані послуги за тривалий період часу. Хоча в період воєнного стану в Україні заборонено відключення за несплату комунальних послуг, проте це не означає списання боргів.

Також після війни постачальники знову матимуть право відключати неплатників. У цьому випадку боржникам доведеться не тільки повністю сплатити всі рахунки, а й послуги відключення та повторного підключення.

Чому енергосистема почала стабільно працювати?

Раніше ми вже розповідали про те, що українська енергосистема почала стабільно працювати завдяки міжнародній підтримці. Це один з основних факторів, завдяки якому в України наразі бездефіцитний режим.

Також на стабільність роботи енергосистеми вплинули:

  • ефективна робота ППО;
  • введення в роботу усіх дев'яти атомних енергоблоків, які зараз є в розпорядженні України;
  • аномально тепла зима, яка дозволила не включати додатковий електрообігрів;
  • підвищення рівня річок, що дозволило повніше використати гідроенергетику;
  • сонячні дні, що дозволили ефективніше використовувати сонячні електростанції.

Надалі робота української енергосистеми усе одно залежатиме від дій російських окупантів. Адже ворог може будь-коли обстріляти об'єкти енергоінфраструктури.

Це означає, що у разі масованої ракетної атаки енергетикам знову доведеться запровадити графіки відключень. Але зараз українська енергосистема не відчуває дефіциту.

Також раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що найважчий період для критичної інфраструктури нашої країни вже позаду.

"Можемо констатувати, що найважчий період вже минув. Ми витримали російський енергетичний терор і забезпечили тепло у будинках українців", — пояснив він.

Керівник уряду зазначив, що Україні вдалося виграти "битву за світло".

Раніше сайт Pro Гроші зазначав, за яких умов Україна відновить експорт електроенергії.

Також ми розповідали, чому Україна хоче відмовитися від газу з-за кордону. Детальніше про стан української енергосистеми ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.