Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна поновила експорт електроенергії — які плани на майбутнє та що може стати на заваді

Енергетики розповіли, які плани щодо продажу електроенергії до країн ЄС у майбутньому

Фото: ДТЕК, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Куди планують витратити кошти із продажу електроенергії

Фото: ДТЕК, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наша країна вже почала продавати електроенергію країнам Європи – наразі поставляється у різні години по 30-95 МВт у Молдову (з 11 квітня) і до 75 МВт у Польщу (з 12 квітня).

Про це повідомила пресслужба Укренерго.

Енергетики запевнили, що продаж електроенергії відбувається виключно за наявності профіциту, який наразі є.

"Станом на 12 квітня виробництво електроенергії повністю забезпечує потребу споживачів. В енергосистемі є достатній резерв потужності", – зазначили в компанії.

У планах – вийти на показники експорту струму, що перевищують торішні, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Він зазначив: відновлення експорту є відповіддю України на російські атаки.

"Це доказ того, що у держави-терориста нічого не вийшло з погляду знищення нашої енергетичної системи. І зараз ми сподіваємося вийти на ті обсяги експорту, які були минулого року. Ми плануємо і вестимемо переговори щодо їх збільшення, бо сьогодні резерв у системі дає змогу це зробити", – йдеться в повідомленні.

Водночас міністр запевнив: попри такі плани, ключовим завданням є забезпечення внутрішніх потреб в електроенергії. А тому продаж ресурсу може бути будь-якої миті зупинено – це станеться у тому випадку, якщо "не буде забезпечено належного рівня генерації".

Куди витратять кошти

За словами Галущенка, доходи від експорту електроенергії дадуть можливість залучити додаткові фінансові ресурси для відновлення енергетичних об'єктів, які були зруйновані або пошкоджені внаслідок російських атак. Утім, визнав він, повністю проблему ці гроші не вирішать.

"Ми не бачимо можливості повністю закрити завдяки експорту відповідні фінансові потреби для відновлення енергосистеми до наступного опалювального сезону. Але можливість отримання цих коштів дасть змогу фінансово підживлювати наші генерації та компанії для того", – зазначив міністр.

Хто купуватиме українську електрику

Компанія Укренерго 10 квітня оголосила про проведення аукціону, на якому відбувся розподіл пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії у Молдову.

"У підсумку було розподілено 51% (330 з 650 МВт) всієї доступної пропускної здатності мереж в цьому напрямку серед чотирьох учасників", — розповіли в енергокомпанії.

Також тривають переговори щодо експорту української електроенергії в Словаччину. А ще у планах — збільшити перетини між Україною та Польщею, аби наростити обсяги експорту.

Раніше ми розповідали, чи вплине експорт електроенергії на тарифи в Україні. Детальніше про стан української енергосистеми ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.