Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ворог створює "мертву зону": що відбувається на енергетичному фронті

Спеціалісти зазначають, що на сході були обстріляні всі без винятку електростанції

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Що відбувається з енергетикою на лінії фронту

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Найгарячіша ділянка енергетичного фронту за кількістю ворожих обстрілів наразі збігається із військовою – це прифронтові Донецька, Луганська та Харківська області.

Про це повідомляє пресслужба Укренерго.

"Ворог вже пів року намагається створити "мертву зону" в тилу наших захисників – відрізає від нормального енергоживлення великі міста, промислові підприємства. З вересня тільки на об’єкти Укренерго в східному регіоні було здійснено 12 масованих атак, під час яких завдано 27 ударів крилатими ракетами та дронами", – зазначили в енергокомпанії.

За даними енергетиків, були обстріляні російськими військовими та зазнали різного ступеню ушкоджень всі без винятку електростанції на сході нашої країни.

До того ж Укренерго зазначили, що по енергетичних об’єктах веде вогонь ворожа артилерія.

"Стабільність енергоживлення цих регіонів – один з ключових пріоритетів для підготовки до нового опалювального сезону. Це завдання суттєво ускладнюється постійними ворожими обстрілами", - додали в компанії.

За яких умов Україна відновить експорт електроенергії

Наразі в країні зняли всі обмеження з постачання електроенергії для споживачів, окрім прифронтових територій, де через постійні ворожі обстріли вкрай складно відновити інфраструктуру, наголосив радник прем'єр-міністра України та член наглядової ради Укренерго Юрій Бойко.

Через зняття мережевих обмежень створені передумови для відкриття експорту електроенергії.

"У межах ідеології, що першочергово має бути забезпечений електроенергією внутрішній споживач, а вже потім відкритий експорт, зняття обмежень можна вважати передумовою для скасування відповідної заборони", – наголосив Бойко.

Він зазначив, що є два фактори, які дозволять відновити експорт української електроенергії до Європи — юридичний та фізичний.

"По-перше, має бути виданий відповідний наказ Міністерства енергетики, який скасовує заборону, схвалену в жовтні 2022 року після масованих ракетних обстрілів з боку російських терористів. По-друге — це наявність надлишкової потужності в системі та можливості її передати", – наголосив Юрій Бойко.

Як пояснив радник прем'єр-міністра, у березні в енергосистемі спостерігався профіцит, особливо у "денні" години, а стабільний баланс зберігався в інший час доби.

Раніше сайт Pro Гроші зазначав, як експорт електроенергії впливає на тарифи. Також ми розповідали, чому Україна хоче відмовитися від газу з-за кордону. Детальніше про стан української енергосистеми ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.