Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Європа й досі на газовій голці РФ: імпорт морем сягнув рекорду

Країни казали, що відмовляться від російського газу, однак на цей час їм не вдалося цього зробити

Колаж: Pro Гроші

Росія може шантажувати Європу

Колаж: Pro Гроші

Європа імпортує рекордну кількість російського зрідженого газу. Це навіть не дивлячись на те, що потік через трубопроводи майже припинився. Все це свідчить про те, що європейські країни все ще залежні від російських енергоресурсів.

Про це пише The Financial Times.

Імпорт російського зрідженого природного газу, який зазвичай транспортується великими танкерами, зріс більш ніж на 40% у період з січня по жовтень цього року. Європа казала, що відмовиться від російського газу, однак на цей час їм не вдалося цього зробити.

Російський зріджений природний газ становив 16% європейського морського імпорту за січень-жовтень 2022. Загалом Європа морем імпортувала менше російського газу, ніж трубопроводами:

  • морем – 17,8 мільярда кубометрів;
  • трубопроводами – 62,1 мільярда кубометрів.

Майже весь цей газ йшов на Францію, Бельгію, Іспанію та Нідерланди, які й досі залежать від Росії.

Це причина для нового шантажу з боку Росії

Експерти стверджують, що одного разу Росія може вирішити повністю припинити продавати Європі зріджений газ. Через це країнам доведеться шукати його на спотовому ринку за зовсім іншою ціною.

Також РФ для шантажу Європи може почати перенаправляти вантажі до країн, які відчувають брак зрідженого природного газу, зокрема, у Бангладеш та Пакистан.

Саме через те, що зріджений газ такий важливий для Європи, вона так і не запровадила санкцій щодо російського газу. Кремль скористався цим, поступово скорочуючи потік через трубопроводи після вторгнення в Україну, підвищуючи ціни та посилюючи кризу вартості життя на всьому континенті.

Платити Газпрому потрібно в рублях?

Раніше ми писали, що наприкінці травня поточного року Газпром відмовився транспортувати блакитне паливо у Фінляндію, оскільки уряд країни забракував умову оплати в рублях. Відповідно до Указу Президента РФ від 31 березня 2022 року, якщо держава не виконує контрактні зобов'язання, монополіст може прийняти рішення перекрити гілку газопроводу і припинити експорт.

Країни Європейського Союзу розцінили це як шантаж і демонстративно відмовилися купувати газ не за долари чи євро. А пізніше погрожували подати судовий позов за припинення постачання.

Фінляндія звернулася до арбітражного суду Швеції, щоб домогтися справедливості, але трибунал підтвердив правомірність призупинення постачання природного газу у разі несплати покупцем у рублях.

Раніше ми розповідали, що Польща відібрала газопровід у Газпрому. Також ми писали, яка доля чекає на Газпром і як вона вдарить по росіянах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.