Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром погрожує Європі через "осідання" газу в Україні: що про це думають у Молдові

Російський Газпром хоче скоротити постачання газу до Європи через свої звинувачення в сторону України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Молдові не згодні зі звинуваченнями Газпрому

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Російський Газпром погрожує Молдові через те, що газ, який призначений для неї, нібито "осідає" в Україні. Однак міністр інфраструктури й регіонального розвитку Молдови Андрей Спину запевняє, що такі звинувачення є необґрунтованими.

Про це він повідомив у своєму Telegram.

Газпром хоче залишити Молдову без газу?

Газпром висунув такі звинувачення для того, щоб скоротити постачання газу до Молдови. Але міністр запевняє, що весь газ, який постачається до Молдови, потрапляє в цю країну.

"Газпром у звичному для нас стилі недружньо погрожує нам подальшим скороченням постачання газу. Україну та Молдову звинувачують у неправді", – написав урядовець Молдови.

Він також додав, що обсяги газу, про які Газпром говорить як про залишки в Україні, це заощадження і запаси Молдови, які зберігаються в сховищах в Україні. У сховищах наразі знаходиться понад 200 млн кубометрів газу.

"Весь газ, який поставляється на правий берег, ми оплачуємо і будемо оплачувати, тож нехай і тут буде зрозуміло, що ці обсяги повністю оплачені нашою державою", – пояснив Спину.

Чому Газпром вирішив звинуватити Україну

Росіяни заявляють, що частина газу для Молдови нібито "осідає в Україні". Тому Газпром погрожує, що скоротить транзитні потоки газу через Україну вже з 28 листопада. Зараз Україна залишається останнім чинним маршрутом для експорту на західноєвропейські ринки після вибухів на російських газопроводах Північний потік-1 та Північний потік-2.

Газпром виступив з погрозами після того, як попит на газ у Європі підвищився з початком опалювального сезону та похолодання. Він заявляє, що зараз Україна накопичила 52,52 млн кубометрів газу, призначеного для Молдови.

Платити Газпрому потрібно в рублях?

Наприкінці травня поточного року Газпром відмовився транспортувати блакитне паливо у Фінляндію, оскільки уряд країни забракував умову оплати в рублях. Відповідно до Указу Президента РФ від 31 березня 2022 року, якщо держава не виконує контрактні зобов'язання, монополіст може прийняти рішення перекрити гілку газопроводу і припинити експорт.

Країни Європейського Союзу розцінили це як шантаж і демонстративно відмовилися купувати газ не за долари чи євро. А пізніше погрожували подати судовий позов за припинення постачання.

Фінляндія звернулася до арбітражного суду Швеції, щоб домогтися справедливості, але трибунал підтвердив правомірність призупинення постачання природного газу у разі несплати покупцем у рублях.

Раніше ми розповідали, що Польща відібрала газопровід у Газпрому. Також ми писали, яка доля чекає на Газпром і як вона вдарить по росіянах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.