Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Енергоімперія має померти. Яка доля чекає на Газпром і як вона вдарить по росіянах

Розбираємось, чи варто чекати на повний крах Газпрому і як по росіянах вдарять санкції проти компанії

Фото: Газпром, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Газпром є геополітичним інструментом Кремля

Фото: Газпром, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Газпром без перебільшення є однією з найважливіших компаній для Росії та її економіки. Однак його діяльність виходить далеко за межі енергетики, іноді переходить у шантаж та політичні інтриги. Під час війни Газпром навіть звинувачували у закупівлі палива для російських бомбардувальників.

Однак тепер для монополіста настали темні часи, лунає дедалі більше думок про те, що компанія втратила надзвичайно багато і не зможе відновити свою міць вже ніколи. Сайт Pro Гроші поспілкувався з експертами і розповідає, якою буде подальша доля Газпрому на міжнародному ринку та всередині РФ і чи побачимо ми його повний крах.

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розповідає, що Газпром втратив репутацію та величезні ринки збуту, а також став токсичною компанію.

Думаю, що на багато років Газпром втратив можливості для відновлення свого бізнесу, для ведення прибуткової діяльності. Щоб якось відновити цю прибутковість, знадобляться 10 або навіть 15 років і лише за умови, що в Росії зміниться політичне керівництво.
Володимир Омельченко

Володимир Омельченко

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова

Сама компанія, щоб знову набрати втрачені потужності, має докорінно змінитися і перетворитися з військово-політичного інструменту Кремля на бізнес.

Однак наразі передумов для банкрутства та повного краху Газпрому немає і не передбачається. Так, компанія втратила обсяги видобутку і ринки збуту, але високі ціни на енергоносії та підтримка з боку держави можуть довго тримати її на плаву.

Вони можуть реалізовувати природний газ через проєкти Сахаліну, та сама "Сила Сибіру" транспортує газ до Китаю. Плюс компанія є системоутворюючою, тож у разі чого буде підтримана державою, тому я поки що не бачу можливості того, що Газпром збанкрутує, — каже Омельченко.

Експерт наголошує, що Газпром до того ж виконує функції компанії для відмивання грошей російської еліти через експорт газу та інші, більш хитрі схеми.

Знищити Газпром неможливо?

Не варто забувати, що Газпром забезпечує газом і споживачів на внутрішньому ринку, тож має національне значення для РФ, і ця функція залишиться попри все.

З цим згоден і енергетичний експерт, директор спеціальних проєктів у Науково-технічному центрі "Психея" Геннадій Рябцев.

Газпром займається різною діяльністю. Крім того, що він був джерелом надходження валюти до бюджету Російської Федерації, він забезпечує газом внутрішні потреби РФ. І з цієї точки зору Газпром залишатиметься монополістом, і з цим ніхто нічого зробити не зможе.
Рябцев Геннадій

Рябцев Геннадій

Енергетичний експерт, директор спеціальних проєктів у Науково-технічному центрі "Психея"

Однак внутрішній ринок займає досить малу частку у діяльності російського енергетичного гіганта, а от як міжнародна компанія, акції якої котируються на міжнародних біржах, Газпром помер, впевнений Рябцев.

Справа в тому, що Росія втратила багато позицій, а особливо на європейському ринку, який був основним для Газпрому.

До війни компанія експортувала туда близько 150 млрд кубометрів газу щорічно, тепер з них у кращому випадку залишиться 50 млрд кубометрів, а скоріше за все близько 30 млрд.

Це означає, що переорієнтувати щось кудись він не в змозі, бо можливості сильно обмежені логістикою. Газпром не може спрямувати великі обсяги в Китай, оскільки "Сила Сибіру" може транспортувати лише 10 млрд кубометрів, він не може це скраплювати і везти на газовозах кудись до Азії, бо в нього немає технологій і самих газовозів, — розповідає експерт.

На думку Рябцева, з плином часу експорт впаде щонайменше на половину, а видобуток —мінімум на 20%. Не варто забувати й про санкції, які запроваджені проти Газпрому та усіх його сервісних компаній.

Що це змінить?

Це не дозволить російському монополісту інтенсифікувати видобуток палива, тобто старі родовища доведеться закрити, а на нові не буде ресурсів. Це означатиме скорочення розвитку газової інфраструктури всередині самої Росії.

Попри постійне бахвальство своїми ресурсами, які країна-терористка продає по всьому світу, всередині самої РФ ситуація не така райдужна. Навіть Московська область не повністю газифікована, що вже казати про віддалені від центру регіони.

Наприклад, одне з найбільших міст та транспортних вузлів Сибіру Красноярськ не має газифікації попри те, що у ньому мешкає понад мільйон людей.

І північ Російської Федерації, яка лежить вздовж суходольної частини Північного потоку, теж ніхто газифікувати не буде, оскільки там просто немає населених пунктів, мешканці яких зможуть оплатити цю газифікацію, — пояснює Рябцев.

До речі, у своєму пропагандистському ролику, який Газпром запустив у мережу перед стартом опалювального сезону, де розповідається, як Європа замерзне без російського газу, на кадрах із "замерзаючою Європою" насправді зимовий Красноярськ і виглядає він справді надзвичайно холодним.

Експерт наголошує, для того, щоб російська енергетика справді сильно постраждала, а з нею власне і Газпром, потрібен час, оскільки запроваджені санкції розраховані не на швидкий результат.

Тому жодне обмеження з кремлівського монополіста знімати не можна, доки в Росії не зміниться путінський режим на дійсно демократичну владу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто і за що подає на Газпром міжнародний позов і розповідав, що у світі створюється тіньовий флот для перевезення російської нафти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.