Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

РФ продовжує обстрілювати інфраструктуру України: чи можливий газовий блекаут

Росія намагається залишити українців без світла і тепла, обстрілюючи енергетичну інфраструктуру країни

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи можливий газовий блекаут в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Російські війська масовано обстрілюють енергетичну інфраструктуру України, однак наших громадян турбує, які ще чинники ризику можуть зіграти під час нових обстрілів.

Сайт Pro Гроші розповідає, чи можливі обстріли газових мереж України й що це може означати.

Газові мережі є набагато небезпечнішою інфраструктурою, ніж енергосистема, тому що природний газ за певних умов має властивість горіти або вибухати.

Групи ризику газових мереж

У разі потрапляння ворожого снаряду можуть виникнути складнощі проведення відновлювальних робіт в таких газових об'єктах:

  • газові свердловини;
  • газові сховища;
  • магістральні газогони;
  • газогони великого діаметра;
  • споживацька мережа низького тиску.

Яким може бути найстрашніший сценарій

Можна одразу сказати, що сценарій цілковитого зупинення роботи ГТС неможливий, тому що газотранспортна система диверсифікована значно краще, ніж електричні мережі. Від постачання газу можуть бути відрізані села, міста й навіть регіони, але це можливо лише внаслідок обстрілів магістральних газогонів. При цьому постачання може бути відновлене вже протягом доби після завершення обстрілів.

Однак у газових компаніях кажуть, що багато громадян запасались балонами з бутан-пропаном, тож якщо не буде належного технічного обслуговування газових мереж, ці балони можуть почати рватись. Це спричинить вибухи балонів у сусідів, як за принципом доміно. Такий сценарій існує й українцям необхідно цей момент контролювати, проте наші військові та газові фахівці не допустять його в дії.

Імпорт електроенергії з ЄС

Енергетична компанія України (ЕКУ) у тестовому режимі імпортувала електроенергію з Румунії. Державний енерготрейдер АТ "ЕКУ" 27 листопада поточного року у тестовому режимі прийняв некомерційні обсяги електроенергії з Румунії потужністю 1 МВт протягом двох годин (о 9:00 та 14:00).

Завдяки можливості постачати ресурс держава зможе отримати додатковий інструмент стабілізації енергосистеми. Тестові постачання (не комерційні!) дозволять перевірити технічні можливості імпорту, щоб у разі екстреної потреби процедура здійснилася без перешкод і затримок.

Подібне тестування раніше було здійснено зі Словаччини. Процедуру провели 27 жовтня, а повторно імпортували електроенергію 19 листопада. Зараз Україна може отримувати 500-600 МВт ресурсу, цей обсяг насправді невеликий – всього половина потреб одного міста, Києва. Однак навіть він дасть змогу підтримувати мережу у випадку тотального блекауту.

Раніше ми розповідали, яка ситуація з електроенергією в столиці 29 листопада. Також ми писали, яке найкраще вирішення енергетичних проблем України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.