Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польща відібрала газопровід у Газпрому – як компанія наближається до свого кінця

Російські активи, що мають відношення до Газпрому, невдовзі можуть припинити існування у Євросоюзі

Фото: Sputnik, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Газпром знову позбавили активів у Європі

Фото: Sputnik, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Слідом за націоналізацією в Німеччині колишньої дочірньої компанії Газпрому – Securing Energy for Europe GmbH, Польща повідомила про примусове переведення газопроводу (частка належала російському монополісту) під тимчасове управління.

Рішення підтвердили у Міністерстві розвитку і технологій Польщі.

Компанія EuRoPol GAZ – це спільне підприємство Газпрому та польської PGNiG, яка володіє ділянкою газопроводу Ямал-Європа. Раніше цією мережею транспортували до 33 млрд кубометрів газу через Білорусь і Польщу до Німеччини. Проте у квітні поточного року держава наклала санкції та заморозила активи EuRoPol GAZ, через що постачання блакитного палива трубопроводом припинилося.

Як зауважили в міністерстві, радикальний крок був необхідний, щоб максимально протидіяти наслідкам російської агресії та швидко нейтралізувати вплив капіталу РФ. Тож Польща стала першою країною у Європі, яка встановила тимчасове керівництво над активами Газпрому. Зауважимо, частка монополіста у EuroPol Gaz становить 48%.

Проте рішення диктувалося не тільки солідарністю з Україною і потребою зменшити залежність від російської енергетики, але й для збільшення безпеки критичної інфраструктури Польщі, якою транспортують газ. Потрібно було позбутися влади Газпрому над прийняттям рішень, адже компанія могла накладати вето на будь-які плани інших акціонерів EuRoPol GAZ.

"Це рішення послужить підвищенню енергетичної та економічної безпеки Польщі, особливо зараз, коли ми маємо справу з агресією Росії в Україні і діями Путіна, спрямованими на дестабілізацію ситуації у Європі", – зауважив польський міністр розвитку і технологій Вальдемар Буда.

Як Європа позбавляє Газпром активів

Першими під санкції через повномасштабне вторгнення в Україну потрапили Роснефть, Транснефть і Газпромнефть, які змусили компанії обмежити експорт, а світових нафтових гігантів – покинути російський ринок.

У березні Великобританія оголосила про намір націоналізувати підрозділ Газпрому – Gazprom Marketing & Trading Retail Ltd, який обслуговував десятки тисяч клієнтів, постачав природній газ підприємствам і державним органам, включно з Національною службою охорони здоров'я.

У серпні стало відомо, що подібна ініціатива готується у Німеччині. Країна запланувала провести націоналізацію в короткостроковій перспективі, щоб забезпечити енергетичну стабільність. Мова про чергову "дочку" Газпрому – Securing Energy for Europe GmbH, яка контролювала найбільше німецьке газосховище на північному заході Редена. Виходить, російський газовий монополіст фактично втратив свою частку в компанії.

Справи у підприємства складаються не найкращим чином, особливо на фоні зменшення експорту і прибутку. Більше того, накопичувати кошти немає звідки, але є потреба щомісяця сплачувати величезні податки у державний бюджет РФ. Це зобов’язання, звісно, допомагає стримувати наближення дефолту, але призводить до пришвидшення банкрутства Газпрому.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ЄС готовий запровадити обмеження цін на російську нафту. Також ми повідомляли, що злочин на "Північному потоці" скоро розкриють, і розповідали, про що свідчать нові докази.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.