Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ЄС завис на вістрі ножа: що відбувається з цінами на газ перед опалювальним сезоном

Американські аналітики зробили прогноз про проходження Європою опалювального сезону 2022/2023

Фото: "Нафтогаз", Pexels. Колаж: Pro Гроші

ЄС чекає складна зима

Фото: "Нафтогаз", Pexels. Колаж: Pro Гроші

Біржові ціни на газ у Європі впали одразу на 8,8% у понеділок, 19 вересня. Вартість блакитного палива опустилась до найнижчого рівня майже за 2 місяці. Наразі вона становить менше ніж 1800 доларів за 1000 кубометрів.

Про причини такого явища розповіло американське агентство Bloomberg.

Аналітики вважають, що причиною зниження цін на газ є – активізація країнами зусиль з пом'якшення енергетичної кризи перед опалювальним сезоном, який стає все ближче.

Такі країни, як Німеччина, Великобританія та інші, хочуть витратити мільярди на те, щоб послабити свою залежність від російського імпорту та врятувати місцеві енергокомпанії.

Зокрема у Європи в планах обмежити ціни на блакитне паливо, що зменшити тиск на підприємства та домогосподарства. Але навіть попри ці заходи та суттєве зниження цін, вони є як і раніше більш ніж у 7 разів вищі за середні для цієї пори року.

На думку аналітиків, це посилює інфляцію та ставить економіку на межу рецесії. Прогнозується, що із наближенням до Європи опалювального сезону, найімовірніше зросте попит на газ.

"Європейський газовий ринок залишається на вістрі ножа з наближенням зими", – кажуть експерти.

Складнощів може додати і те, що цієї зими прогнозують досить сильні морози і температура може впасти вже наприкінці вересня.

"Газпром" втрачає міць

Раніше кремлівський монополіст заявив, що скоротив експорт енергоресурсів майже на 40% з початку цього року.

З початку 2022 року і до середини вересня компанія видобула 300,8 млрд куб. м газу, що на 15,9% (на 56,8 млрд куб. м) менше, ніж за аналогічний період у 2021 році.

Окрім цього, зменшився і попит на блакитне паливо компанії навіть на внутрішньому ринку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які країни вже повністю або частково відмовились від кривавого газу агресора і розповідав, що відбувалося із акціями "Газпрому" у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.