Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тотальне невезіння? Що відбувалося з акціями "Газпрому" у 2022 році

Розбираємо динаміку акцій найбільшого кремлівського монополіста "Газпрома" за перші півроку

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Акції монополіста пережили найбільші потрясіння

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни РФ проти України акції найбільшого кремлівського монополіста "Газпрома" пережили одні з найсильніших коливань в історії.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбувалося з цінними паперами компанії в 2022 році.

Згідно з даними фінансового майданчика Investing.com, 2022 рік "Газпром" почав з досить високими та стабільними показниками понад 300 рублів.

Фото: Investing.com

Однак чим ближче до 24 числа, тим сильніший шторм на біржі, і перше серйозне падіння нижче 230 рублів за акцію відбулося ще 20 лютого, вони залишалися на дні до кінця березня, після чого почали невелике зростання.

27 березня вартість акцій досягала 250 рублів, але вже 17 квітня вони впали ще нижче лютневих показників, до 207-209 рублів.

Щоправда, після цього зниження "Газпром" знову чекало різке піднесення, завдяки якому вже в червні компанія вийшла на свої довоєнні показники в 300 рублів.

Свої корективи вніс липень, адже російська компанія за старою звичкою взялася за енергетичний шантаж Європи та зупинила газопровід "Північний потік-1".

Фото: Investing.com

Труба не працювала з 10 по 21 липня, у зв'язку з техобслуговуванням, але весь цей час "Газпром" міг утримувати рівень постачання блакитного палива на колишньому рівні за рахунок інших газопроводів.

Робити цього компанія не стала, і постачання газу до Європи почали рекордно знижуватись. Навіть після запуску "Північного потоку-1" він транспортував лише 40% газу від своєї пропускної можливості. Пізніше постачання впало до 20% потужності газопроводу.

Акції впали на дно ще на початку липня і досягли позначки нижче 180 рублів. Після цього протягом місяця і в першій половині серпня цінні папери переживали коливання, але не піднімалися вище 200 рублів.

Енергетичний шантаж "Газпрому"

У другій половині серпня компанія знову оголосила про зупинку "Північного потоку-1" і послалася на те, що його єдиний газовий компресор вимагає технічного обслуговування.

Труба буде зупинена з 31 серпня по 2 вересня і пізніше роботу обіцяють відновити на рівні 33 мільйонів кубометрів на день, хоча повна пропускна спроможність "Північного потоку-1" складає 167 мільйонів кубометрів на день.

Якоюсь мірою прийом спрацював, адже відразу після цієї новини біржові ціни на природний газ у Європі почали зростати надзвичайними темпами і вже 22 серпня перевалили за 3 тисячі доларів.

Раніше наш сайт писав про те, що відбувалося з цінами на газ останні півроку і розповідали, як пережити опалювальний сезон без блакитного палива.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.