Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Газпром" рекордно скоротив експорт та видобуток – на скільки впали показники

Розповідаємо, на скільки впав попит на газ кремлівського монополіста за цей рік

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У "Газпрома" стрімко падають важливі показники

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Російський монополіст "Газпром" скоротив експорт майже на 40% з початку цього року.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

Окрім цьому "Газпром" заявив, що з початку року до 15 вересня видобував 300,8 млрд куб. м газу, що на 15,9% (на 56,8 млрд куб. м) менше, ніж у 2021 році.

Зменшився і попит на блакитне паливо російської компанії на внутрішньому ринку агресора, на 3,3% (на 5,4 млрд. куб. м), а експорт до країн "далекого зарубіжжя" впав на 38,8% (на 53,7 млрд куб. м) порівняно із аналогічним періодом 2021 року.

Масова відмова від газу РФ

Росія затягувала енергетичний зашморг на шиї усього світу довгі роки, особливо залежні від Кремля європейські країни.

Однак повномасштабна війна проти України змусила Захід по іншому подивитись на цю ситуацію і почати свій шлях до енергетичної незалежності.

Першими від газу відмовились Сполучені Штати, країна запровадила ембарго не лише на газ, а ще й на нафту, вугілля та інші енергоносії.

До кінця 2022 року російське блакитне паливо і нафту перестане закуповувати Велика Британія.

У Європі все складніше, за словами голови Єврокомісії Урсули Фон дер Ляйен, вже 12 країн Євросоюзу відмовилися повністю або частково від російського газу.

Зовсім не отримують газ агресора Болгарія, Польща, Фінляндія, Данія, Нідерланди та Литва. До кінця 2022 року припинити закупівлі пообіцяли і в Естонії.

А відмовитись "частково", означає, що від імпорту відмовились лише деякі компанії у тій чи іншій країні, по власній волі.

Ще складніше ситуація з нафтою, але на неї Євросоюз вже ввів заборону, яка має запрацювати у повній силі з грудня цього року.

Замістити постачання "чорного золота" з РФ можуть арабські країни, зокрема Саудівська Аравія. Для того, щоб Сауди збільшили видобуток, до країни особисто навідався президент США Джо Байден.

З того моменту обсяги викачки з надр стали рекордними і на європейський ринок полилися нові постачання.

Це дозволило стабілізувати ціни на нафту і вгамувати енергетичний шторм, який так намагалася створити Росія.

Раніше ми писали, через що "Газпрому" загрожує новий міжнародний суд і розповідали, що буде з цінами на блакитне паливо у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.