Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скинули газовий зашморг: хто вже відмовився від російського газу

Розбираємось, які країни повність перестали купувати кривавий ресурс, а хто гальмує процес

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Європейці поступово позбуваються енергетичної залежності

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни Росії проти України багато країн захотіли "злізти" з енергетичної голки агресора, але це виявилося не так просто.

Кремль фактично "підсадив" на свій газ Європу і далеко не всі мають альтернативні джерела енергії. Але навіть попри це в України знайшлися союзники, які повністю припинили закупівлю кривавого ресурсу.

Додає проблем та вимогу диктатора Путіна платити за блакитне паливо в рублях, яке є енергетичним шантажем. Цим рішенням агресор нашкодив і собі, адже саме після нього поставки впали через відмову виконувати ультиматум.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що вже 12 країн Євросоюзу відмовилися повністю або частково від російського газу.

Ключове слово тут "частково", адже воно передбачає, що не отримують газ агресора лише деякі компанії у тій чи іншій країні.

Повністю з країн ЄС відключені від кремлівського постачання Болгарія, Польща, Фінляндія, Данія, Нідерланди та Литва.

Сталося це через те, що саме вони відмовилися платити за газ у рублях і оформлювати рахунки у "Газпромбанку", хоча Польща й так планувала зробити це, щоправда, до кінця 2022 року.

До кінця цього року відмовитися від газу РФ пообіцяли у Великій Британії, також британці обіцяють не закуповувати нафту та вугілля з 2023 року.

Першими про відмову від російських енергоресурсів, причому не лише газу, а й нафти з вугіллям, заявили США ще на початку березня.

З 1 січня 2023 року набудуть чинності поправки Сейму Литви, які забороняють постачання природного газу з Росії. До кінця 2022 року припинити імпорт із РФ пообіцяли і в Естонії, паливо хочуть замінити за рахунок поставок за орендованим ЗПГ терміналом.

На жаль, далеко не всі можуть різко відмовитися від російського газу через сильну залежність, яка посилювалася в Європі з кожним днем. Ну а хтось, наприклад, Угорщина та Сербія, які є вірними сателітами Росії, навідріз відмовляються навіть поступово знижувати свою залежність.

А що з нафтою?

Із чорним золотом все набагато складніше, адже на відмову від російської нафти потрібно більше часу. Євросоюз навіть запровадив неповне ембарго, заборона стосується лише постачання нафти морем, а для деяких країн зробив виняток.

Також під виключення потрапляє трубопровідна нафта, зокрема, нафтопровод "Дружба", який проходить територією України.

Активно скуповувати російську нафту, що подешевшала, почали азіатські країни, наприклад Індія і Китай, збільшуючи прибуток агресора і тим самим, спонсоруючи війну проти України.

Після цього російська нафта може перепродуватися так званими країнами "третього світу" навіть до Євросоюзу, але вже під своїм ім'ям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.