Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ЄС позбувається залежності від російського газу: у яких країнах найбільше скоротився попит

Завдяки альтернативним постачальникам і стримуванню споживання Європа позбувається залежності від Росії

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Газові сховища ЄС заповнені на 95%

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Європейському Союзі попит на газ скоротився на чверть, попри зниження температури. Це може свідчити про успіхи у відмові країн-членів союзу від російських енергоносіїв.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на дані аналітичної компанії ICIS.

Згідно з їхніми даними, попит на газ в ЄС впав на 24%, якщо порівнювати з середніми показниками у листопаді за останні п'ять років. Такого скорочення вдалося досягти завдяки альтернативним постачальникам і стримуванню споживання.

Також зменшення попиту на газ пов'язують з відносно теплою осінню та надвисокими цінами на газ.

Які країни найбільше скоротили споживання російського газу

У двох найбільших країнах-споживачах газу в ЄС, у Німеччині й Італії, попит впав на 23% і 21% відповідно.

У Франції й Іспанії він скоротився на понад 20%. На більш як 30% попит скоротився в Нідерландах.

Яка наразі ситуація з газом в Європі

Аналітики попереджають, щоб уникнути тривалого дефіциту газу, Європі потрібно вже зараз збільшувати імпорт скрапленого природного газу (СПГ).

Падіння попиту призвело до того, що в середині листопада газосховища в ЄС були заповнені на 95%, що є майже історичним максимумом. Цьому також сприяло рекордне надходження СПГ в регіон. Але більш холодна погода в останні тижні збільшила попит, і сховища зараз заповнені приблизно на 93%.

Натомість ціни також продовжують зростати. Так, еталонний європейський контракт наразі торгується близько 150 євро за МВт-год (близько $1 600 за тисячу кубів).

Як обмеження цін на російську нафту вплинуть на Росію

З понеділка, 5 грудня, набуло чинності ембарго на російську нафту. Чого врешті очікувати від цього та як може відреагувати Росія, сайт Pro Гроші розбирався з експертами.

У чому особливість обмежень

По-перше, ембарго розділено на два етапи, з 5 грудня чинності набирає заборона на нафту, а з 15 — на нафтопродукти. Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу banker.ua Олексій Лупоносов зазначає, що для РФ найбільш важливі продажі саме сирої нафти, оскільки вони виробляють не так багато готових нафтопродуктів.

На думку експерта, розділити запровадження цих двох заборон вирішили через бюрократичні питання, і сильної ролі це не відіграє.

За вісім місяців РФ отримала від продажу нафти 152,2 млрд доларів, і ніхто не знає, скільки з цих грошей пішло на закупівлю ракет для знищення українців.

Тож ембарго має на меті обмежити прибутки агресора від продажу чорного золота та знизити можливість фінансувати агресивну війну. Ось тут починаються "але".

Росія постачає надзвичайно великі обсяги нафти на світовий ринок, і жорстке ембарго може спричинити різкий стрибок цін, бо замістити їх одразу — неможливо.

Для уникнення цього й було запропоновано додати до ембарго механізм обмеження цін. Граничну вартість мали встановити країни Великої сімки і ЄС, але досі не змогли домовитися.

За розрахунками Київської школи економіки, гранична ціна на нафту має становити близько 35 доларів за барель, щоб це дійсно мало ефект.

"Запровадження граничної межі на такому рівні створить суттєвий фінансовий тиск на РФ внаслідок скорочення нафтогазових доходів до 100 млрд доларів на рік. Водночас рівень у 35 доларів у два рази перевищує собівартість видобутку російської нафти, що збереже стимул для РФ до її експорту та позбавить глобальний ринок від дефіциту пропозиції", — пояснюють у Київській школі економіки.

Натомість країни ЄС встановлюють ціну у $60 за барель, що по суті відповідає нинішньому ринку, тож фінансового удару від цього не буде.

З точки зору економіки та міжнародного права відповіді на це питання зараз немає. Якщо ми є країною з ринковою економікою, то ціна має утворюватись за рахунок ринку, але, враховуючи те, що Російська Федерація накоїла стільки лиха, вона має сплачувати нам репарації та контрибуції, тож розумно було б весь заробіток від продажу енергоносіїв передавати Україні, — пропонує експерт.

Зробити так, як колись США зробили з Венесуелою, фактично задавивши нафтову галузь країни санкціями, не вийде, бо РФ — це зовсім інший ворог. Він набагато сильніший і підступніший, ніж бідна латиноамериканська країна, хоч має і менші поклади чорного золота.

Чого очікувати від РФ

Всього, чого завгодно. Аналітик Олексій Лупоносов припускає, що агресор, у випадку запровадження обмеження цін на свою нафту, може взагалі відмовитись постачати її тим країнам, які підписалися під цим рішенням.

Якщо ембарго дійсно буде запроваджено, РФ запровадить своє "ембарго", і нафта в країни, які погодили обмеження цін, не буде надходити зовсім. В умовах опалювального сезону, коли середня температура в деяких частинах ЄС б’є рекорди, агресор може піти на такий крок, — припускає експерт.

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко застерігає, що Росія — це підступний ворог, який до того ж має схильність прив’язувати свої звірства до дат.

Це означає, що держава-терористка може посилити обстріли одразу після запровадження ембарго.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як Європа замінює російський газ. Також ми розповідали, як підготуватися до можливого блекауту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.