Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Санкції, газ та повний крах: 5 питань про Росію, які цікавлять кожного

Розповідаємо, скільки часу залишилось у агресора, щоб проїдати залишки запасів і коли Росія перетвориться в Іран

Фото: Unsplash, Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

5 болючих питань про російську економіку

Фото: Unsplash, Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Війна триває майже рік і перша ейфорія від обіцяних руйнівних санкцій щодо РФ вже пройшла. Санкції запровадили, однак економіка агресора тримається і ознак її краху поки не видно.

Можливо, всі заходи безглузді? Звичайно, ні. Просто кожному потрібно усвідомити, що потужний ефект санкцій буде, але не так швидко. Сайт Pro Гроші зібрав думки різних експертів та відповідає на 5 питань про те, коли нарешті Росія відчує на собі економічний удар.


1 – Коли санкції нарешті подіють і яким буде цей вплив на росіян?

Економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ наголошує, що санкції спрямовані не на те, щоб знищити Росію як економічно, так і політично, а на те, щоб у агресора не було грошей на ведення війни та підготовки до нової.

Їх ціль не зруйнувати Росію, а послабити її агресивність, тобто втримати від війн у майбутньому. На росіян вони вже почали діяти, вже є реальне падіння доходів населення, і цей показник буде погіршуватись. Вихід на рівень показників 2021 року Росії у найближчі роки не світить, і у наступні два роки ситуація ставатиме ще гірше.
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

За словами експерта, передусім санкції зачеплять ті галузі, які найбільше залежать від західних технологій, це насамперед машинобудівництво.

З часом технічна відсталість торкнеться розробки надр, також постраждають усі галузі, які пов’язані з падінням платоспроможного попиту, тобто усе, що не входить в перелік базових, першочергових потреб людини.

Ті два мільйони, які поїхали (з Росії – ред.) це не лише ті, хто боїться мобілізації, це зокрема і бізнес. Мігрує здебільшого середній клас, це люди, які витрачають багато грошей, вже завдяки цьому спостерігається економічне зростання у Вірменії та Грузії, куди приїхало багато росіян, — каже економіст.

Якщо санкції діятимуть довго, почне страждати й аграрний сектор, який потребує постійної модернізації.

2 – Чи може економіка агресора зазнати повного краху?

Кущ попереджає, що повністю "посиплеться" російська економіка, на жаль, не скоро, а руйнування, яке призведе до краху країни наразі малоймовірний сценарій, оскільки досвід таких країн, як Іран показує, що держава може існувати навіть при зруйнованій економіці та відсталості.

Справа в тому, що економіка агресора, хоч і збудована не на найкращій штиб, але все ж таки ринкова.

Така економіка не руйнується, а змінюється, підлаштовується під обставини, тож найближчим часом (протягом щонайменше двох років) на росіян чекає період болючих структурних змін та суттєве погіршення рівню життя.

Російську економіку чекає структурна трансформація, оскільки ринкова економіка, на відміну від планової, досить пластична, вона адаптується до зовнішніх шоків. Їх чекає досить довготривала рецессія, падіння ВВП, підвищена інфляція, це триватиме 2-3 роки. Потім російська економіка, скоріше за все, трансформується в нову економічну систему, — каже аналітик.

Росія може стати більш закритою, більшість товарів вироблятимуться всередині країни та матимуть гіршу якість через відсутність провідних технологій. Це зробить агресора схожим на Іран, який в умовах санкцій вже понад 40 років, але дотепер не розвалився.

3 – Коли енергетична галузь РФ опуститься на саме дно?

Енергетика є основоположною галуззю усієї російської економіки — недарма за агресором закріпилося звання світової "бензоколонки". Саме тому так важливо, щоб санкції вдарили по видобутку та експорту енергоносіїв.

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначає, що коли ми побачимо критичний рівень падіння енергосектору — невідомо.

Вже зараз агресор втрачає обсяги видобутку нафти й газу, однак високі ціни на ці ресурси тримають галузь на плаву.

Надзвичайно сильно по нафтовій галузі РФ вдарить ембарго Євросоюзу, яке почне діяти у грудні, оскільки ЄС становив близько половини ринку збуту Росії.

Замінити цей ринок нема кому і немає де. Китаю на сьогоднішній день вже достатньо поставок, і єдиний шлях постачання туди наразі — нафтопровід "Східний Сибір", який вже заповнений. Є також танкерні поставки, але з ними серйозні проблеми, оскільки ніхто не хоче купувати таку нафту через санкції щодо страхових компаній.
Володимир Омельченко

Володимир Омельченко

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова

На думку Омельченко, усі ці фактори приблизно наступного року приведуть до того, що РФ втратить десь 35-40% видобутку нафти та близько 40% видобутку газу. Деякі свердловини доведеться законсервувати, десятки людей втратять роботу, а бюджет агресора втратить мільярди.

Невизначеною залишається доля цілої купи російських газопроводів, а саме — "Північного потоку", "Північного потоку-2" та "Ямал-Європа", а газотранспортна система України завантажена лише на 30% від законтрактованих зобов’язань.

Експерт наголошує, що зупинка цих газогонів тим чи іншим чином була свідомою політикою самої РФ, а саме — спробами залякати європейські країни.

Я не виключаю, що на проміжку 5-7 років, коли дуже великі зміни стануться у Європі та Росії, і коли РФ муситиме оплачувати репарації Україні, то однією з можливостей виплати цих репарацій можуть бути поставки газу до ЄС по одному з газопроводів, гроші з яких будуть віддаватись на відбудову України, — вважає аналітик.

Тоді у роботу може бути запущений "Ямал-Європа" або одна з ниток "Північного потоку", однак це питання на дуже довгострокову та туманну перспективу.

Енергетичний експерт, директор спеціальних проєктів у Науково-технічному центрі "Психея" Геннадій Рябцев просить не забувати про головну проблему — Росія досі отримує надприбутки від енергетичної галузі через ціни на енергоресурси.

Коли кажуть, що Росія від санкцій програла, я б не сказав, що вона зараз програла, тому що поки що санкції не вплинули ще на неї настільки негативно, вони впливатимуть протягом тривалого часу. Якщо вони не будуть скасовані, це зупинить технічний розвиток РФ.
Рябцев Геннадій

Рябцев Геннадій

Енергетичний експерт, директор спеціальних проєктів у Науково-технічному центрі "Психея"

Тому збереження економічних санкцій дуже важливе саме на довготривалому часовому проміжку.

4 – Скільки часу залишилось у агресора, щоб "проїдати" запаси?

Олексій Кущ нагадує, що велика частина резервів РФ наразі заблокована, якщо казати про резерви Фонду національного добробуту і Центробанку.

В них зараз є така схема — вони заблоковані резерви в доларах і євро умовно перераховують у Центробанк. Тобто реального руху грошей не відбувається, просто змінюються записи на рахунках. А Центробанк видає Мінфіну на цю суму віртуально перерахованих резервів рубльову масу, тобто відбувається емісія, — пояснює Кущ.

Аналітик вважає, що здійснювати емісію під ці резерви вони можуть приблизно рік-два. Однак додає, що криза в країні-терористці не така глибока, як нам хотілося б, і потрібно тверезо оцінювати ситуацію.

5 – Чи отримає Росія колись назад свої заблоковані резерви?

На думку Куща, Україна має шанси отримати ці мільярдні резерви, однак вони не такі великі. Справа в тому, що країни Заходу дуже обережно ставляться до питання чужої власності, воно для них непорушне.

Наприклад, заблоковані резерви підсанкційного Ірану перебувають у такому статусі вже понад 40 років. Їх не повертають ні Ірану, ні комусь іншому, але ними частково користуються західні банки.

Аналітик вважає, що Росія у нинішньому вигляді, тобто з путінським урядом на чолі, ні за що не отримає назад свої гроші і це питання відкладуть на довгі роки.

Читайте також про те, яка доля чекає на найбільшого російського монополіста Газпром.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.