Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ембарго на нафту РФ не за горами: чи допоможе це перекрити кривавий експорт

Разом з експертами розповідаємо, як досягти найбільш болючих для Росії наслідків запровадженням обмежень на продаж нафти

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Потрібно позбавити Росію прибутків за нафту

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З понеділка, 5 грудня, в силу має вступити ембарго на російську нафту, про яке домовились розвинені країни Заходу. Але з цією забороною все не так просто, оскільки деякі учасники цього процесу активно просувають ідею встановлення обмеженої ціни на чорне золото агресора, а не повну його заборону.

Домовитись не можуть через те, що усі пропонують різний ціновий діапазон. Хтось вважає, що продавати барель Росія має не дорожче 40 доларів, а хтось схиляється до більш високих значень. Чого врешті очікувати від нафтового ембарго та як може відреагувати Росія, сайт Pro Гроші розбирався з експертами.

У чому особливість обмежень?

По-перше, ембарго розділено на два етапи, з 5 грудня чинності набирає заборона на нафту, а з 15 — на нафтопродукти. Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу banker.ua Олексій Лупоносов зазначає, що для РФ найбільш важливі продажі саме сирої нафти, оскільки вони виробляють не так багато готових нафтопродуктів.

На думку експерта, розділити запровадження цих двох заборон вирішили через бюрократичні питання, і сильної ролі це не відіграє.

За вісім місяців РФ отримала від продажу нафти 152,2 млрд доларів, і ніхто не знає, скільки з цих грошей пішло на закупівлю ракет для знищення українців.

Тож ембарго має на меті обмежити прибутки агресора від продажу чорного золота та знизити можливість фінансувати агресивну війну. Ось тут починаються "але".

Росія постачає надзвичайно великі обсяги нафти на світовий ринок, і жорстке ембарго може спричинити різкий стрибок цін, бо замістити їх одразу — неможливо.

Для уникнення цього й було запропоновано додати до ембарго механізм обмеження цін, граничну вартість мали встановити країни Великої сімки і ЄС, але досі не змогли домовитися.

За розрахунками Київської школи економіки, гранична ціна на нафту має становити близько 35 доларів за барель, щоб це дійсно мало ефект.

"Запровадження граничної межі на такому рівні створить суттєвий фінансовий тиск на РФ внаслідок скорочення нафтогазових доходів до 100 млрд доларів на рік. Водночас рівень у 35 доларів у два рази перевищує собівартість видобутку російської нафти, що збереже стимул для РФ до її експорту та позбавить глобальний ринок від дефіциту пропозиції", — пояснюють у Київській школі економіки.

Натомість країни ЄС пропонують встановити ціну у 55 чи 75 доларів за барель, що по суті відповідає нинішньому ринку, тож фінансового удару від цього не буде.

З точки зору економіки та міжнародного права відповіді на це питання зараз немає. Якщо ми є країною з ринковою економікою, то ціна має утворюватись за рахунок ринку, але, враховуючи те, що Російська Федерація накоїла стільки лиха, вона має сплачувати нам репарації та контрибуції, тож розумно було б весь заробіток від продажу енергоносіїв передавати Україні, — пропонує експерт.

Зробити так, як колись США зробили з Венесуелою, фактично задавивши нафтову галузь країни санкціями, не вийде, бо РФ — це зовсім інший ворог. Він набагато сильніший і підступніший, ніж бідна латиноамериканська країна, хоч має і менші поклади чорного золота.

Чого очікувати від РФ?

Всього, чого завгодно. Аналітик Олексій Лупоносов припускає, що агресор, у випадку запровадження обмеження цін на свою нафту, може взагалі відмовитись постачати її тим країнам, які підписалися під цим рішенням.

Якщо ембарго дійсно буде запроваджено, РФ запровадить своє "ембарго", і нафта в країни, які погодили обмеження цін, не буде надходити зовсім. В умовах опалювального сезону, коли середня температура в деяких частинах ЄС б’є рекорди, агресор може піти на такий крок, — припускає експерт.

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко застерігає, що Росія — це підступний ворог, який до того ж має схильність прив’язувати свої звірства до дат.

Це означає, що держава-терористка може посилити обстріли одразу після запровадження ембарго.

Не дати обійти обмеження

Ще одна проблема полягає в дотриманні цієї заборони, адже нафту не так просто ідентифікувати.

Якщо ви маєте, наприклад, автівку, в неї є певний номер, за яким її можна ідентифікувати, а у нафти як у сировини є номер? На сьогоднішній день дієвого механізму по виконанню цього ембарго немає зовсім, — каже Лупоносов.

Для того, щоб натрапити на російську нафту, необов’язково купувати її напряму. РФ вже розробляє шляхи обходу будь-яких санкцій шляхом перепродажу чорного золота до країн третього світу, зокрема Китаю та Індії, а звідти, під іншими "бирками" нафта може поїхати куди завгодно.

Отже, головне — позбавити Росію прибутків від її нафтобізнесу, який сягає грандіозних масштабів. Для цього потрібно або встановити граничну ціну на вдвічі нижчому рівні від ринкової ціни, або взагалі відмовитись від чорного золота агресора та замістити його іншими постачаннями.

Але у будь-якому випадку потрібно розробити механізм ідентифікації російського палива, щоб ворог не зміг знову обійти обмеження через ті країни, яким начхати на ембарго від розвинених країн.

Раніше сайт Pro Гроші відповідав на п'ять запитань про цю зиму, які можуть виникнути у кожного українця, а також розповідав, як підготуватися до можливих блекаутів в холодну пору року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.