Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Поки Газпром у "відпустці": чим Європа замінила поставки від монополіста

Намагання Європи зменшити енергозалежність від Росії поки не спрацьовує

Колаж: Pro Гроші

Європа не поспішає відмовлятися від російського СПГ

Колаж: Pro Гроші

Країни Європейського Союзу досі залежні від російського скрапленого природного газу, який у період з січня по жовтень поточного року масово імпортують з РФ. Попит на ресурс зріс через скорочення транспортування блакитного палива по трубопроводах.

Деталі повідомляє видання Financial Times.

Європа намагається зменшити залежність від російських енергоресурсів, проте у випадку з СПГ їй це не зовсім вдається. Якщо порівняти імпорт скрапленого газу у період з січня по жовтень минулого року, то у 2022 році показник підвищився на 40%. До того, 16% всього європейського морського імпорту становить саме СПГ з Росії, а з 2017 року держава знаходиться у трійці лідерів-постачальників.

Знаючи, наскільки Європа залежна від ресурсу, не варто дивуватися, що одного разу Володимир Путін вирішить припинити постачання, щоб збільшити тиск на міжнародний ринок. Тоді імпортерам доведеться купувати газ на спотовому ринку за досить високими цінами. На цьому наголосила науковий співробітник Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету Анн-Софі Корбо.

Газпром зайнятий "Північними потоками"

Російський монополіст наразі переживає не найкращі часи, оскільки постачання газу через трубопроводи значно скоротилися. Країни Європи, хоч і не всі, проте мають єдину думку стосовно скорочення постачання блакитного палива. Зокрема Іспанія та Греція повністю підтримують обмеження ціни, тоді як Німеччина, Данія та Нідерланди скептично ставляться до встановлення стелі вартості. Угорщина вкотре довела свою близькість з Росією і підписала нову угоду з Газпромом.

"Якщо єдність Європи зруйнується, тоді ми можемо зіштовхнутися з ризиком того, що більше країн, а не лише Угорщина, будуть дуже охоче приймати російський газ, і це буде великою проблемою", – уточнив старший науковий співробітник Bruegel Георг Захманн.

Поки монополіст змагається з країнами, які звинувачують його у невиконанні контрактних зобов'язань і погрожують розпочати міжнародний арбітраж, ринок СПГ у Європі розвивається. На ресурс бояться накладати санкції, інакше Росія може скористатися слабкістю європейських країн та посилить шантаж стосовно зменшення потоку газу через трубопроводи, а також шляхом підвищення ціни на постачання.

Тим часом Газпром вирішив, що "Північні потоки" навряд чи найближчим часом знову працюватимуть, оскільки трубопроводи було підірвано, а відновлення та ремонт у короткі терміни не плануються. Газовий гігант вирішив законсервувати обладнання на компресорних станціях. З одного боку, це вимушений та закономірний крок, з іншого боку – в ньому можна побачити натяк Європі на зіткнення з можливим ризиком втратити навіть той обсяг газу, який монополіст постачає наразі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Польща відібрала газопровід у Газпрому. Також ми повідомляли, чому монополіст вже не погрожує урізати постачання до Молдови.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.