Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Потрібно зробити просто зараз: як підготуватись до нового блекауту і не зробити гірше

Разом з експертом даємо поради, як підготуватися до нового блекауту і не погіршити ситуацію у своєму будинку

Фото: ДСНС, Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

До нового блекауту треба підготуватися краще

Фото: ДСНС, Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Остання ракетна атака РФ на енергетичну інфраструктуру, яка сталася 23 листопада, була найпотужнішою з початку війни. Українці майже в усіх регіонах відчули на собі, що таке блекаут, а подекуди досі не вдалося відновити зруйноване.

Попри попередження влади про ймовірність такого сценарію, люди були не готові до тривалого відключення світла, а разом з тим, води та теплопостачання. Війна триває, і ворог все ще застосовує терористичні методи її ведення із порушенням усіх можливих законів. Саме тому сайт Pro Гроші поспілкувався із директором енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимиром Омельченко про те, як підготуватися до можливих наступних блекаутів.

За словами експерта, наша система поступово оговтується після надпотужної атаки, дефіцит електроенергії хоч і суттєвий, але вже набагато менший і не критичний. Омельченко впевнений, що Росія й надалі битиме по нашій енергетиці, однак коли, наскільки потужно і влучно — сказати абсолютно неможливо.

Все залежить від цілої низки факторів, наприклад, як швидко нам нададуть нові системи ППО і якими вони будуть, скільки ракет залишилось у Росії, які об’єкти вона обере для свого обстрілу й чи поцілить, якими будуть погодні умови тощо.

Одне зрозуміло точно — готуватися потрібно зараз, поки не вдарили сильні морози.

Що потрібно зробити?

Якщо ви ще не утеплили своє помешкання — зробіть це просто зараз, щоб утримати якомога більше тепла всередині.

Треба насамперед утеплити квартиру, наскільки це можливо. Запастися водою — питною та технічною й продуктами, також потрібно мати теплий одяг і за можливості купити системи накопичення електроенергії, по суті, це великі павербанки, обов’язково придбати ЛЕД-лампи. Це першочергові речі, які потрібно зробити кожній людині, що мешкає у багатоповерхівці.
Володимир Омельченко

Володимир Омельченко

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова

Омельченко також рекомендує вже зараз подивитися, де розташовані Пункти Незламності у вашому районі й заздалегідь відвідати їх, подивитись, що там є і як вони функціонують.

Експерт радить мати воду та харчі, що не псуються, на тиждень наперед.

А що з опаленням?

Листопад видався досить холодним, однак попереду три місяці зими й температура вочевидь опускатиметься нижче нуля. У такі періоди опалення є найнеобхіднішою комунальною послугою, однак потужні атаки можуть зупинити помпи, і подача тепла може припинитися.

Не завжди відключення електроенергії викликає відключення опалення. Якщо аварія дуже потужна, то це дійсно так, але якщо йдеться про планові відключення, то на системи тепло- та водопостачання у нас діє бронь, тобто вони вимикаються лише після надпотужних ударів. Якщо така ситуація вже сталася, а на вулиці сильний мороз, мешканцям будинку потрібно якомога швидше звернутися до комунальних служб, щоб ті відкрили засуви і спустили воду з системи, — каже Омельченко.

Якщо світла і тепла немає понад добу у холодну погоду, а в системі досі вода, це може призвести до пошкодження труб, вони можуть навіть розірватися.

У такому випадку будинок стане взагалі непридатним для проживання і, навіть, у разі подачі електроенергії відновити теплопостачання буде не так просто.

Як зігрітися без тепла?

Якщо теплопостачання зникне, а одного одягу замало, щоб зігрітися, потрібно діяти швидко і правильно. Для мешканців приватного сектору виходом може бути потужний генератор, а от поставити його до міської квартири — це погана ідея.

Експерт наголошує, що вмикати такі прилади вдома — небезпечно, вони не розраховані на роботу у замкненому просторі.

Тут потрібна велика робота з боку місцевої влади та енергетичних компаній, які мали б подумати про резервні види живлення насосів, які забезпечують тепло- і водопостачання. Щодо людей, то якщо у вас є достатньо потужна система накопичення електроенергії, ви можете підключити до неї обігрівач, якщо у вас дома проведено газ, можете включити газову плиту, але це на крайній випадок, — попереджає експерт.

Системи накопичення енергії бувають різними, від павербанків для телефонів та ноутбуків до досить потужних акумуляторів, якими можна не лише зарядити кілька пристроїв, а і забезпечити собі тепло від обігрівача. За словами Омельченка, ціни стартують з 3 тис. грн і підіймаються вище 100 тис.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про найімовірніші сценарії блекауту і писав, як повернути гроші за купівлю генератора.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.