Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відповідь може вразити – чи витримає енергосистема України найхолодніший день зими

Очільник НЕК "Укренерго" запевняє, що спеціалісти відремонтували достатньо підстанцій та електростанцій

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Країна може залишитися без світла

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці продовжують готуватися до зими. Експерти прогнозують її досить складною. Все через можливі відключення світла та блекаути. Разом з тим до холодів готують і українську енергосистему.

Про це розповів очільник НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

За його словами, енергосистема цілком зможе покривати звичайне зимове споживання. Крім цього, за моделювання, вона може задовольнити споживачів навіть у найхолодніший день року.

"Ми змоделювали найхолодніший день під час проходження опалювального сезону, з найбільшим споживанням. Це моделювання показує, що найхолодніший день ми проходимо, але із застосуванням імпорту електроенергії та включенням додаткових енергоблоків на газу", – розповів він.

За словами очільника компанії, наразі українська енергетика має достатній ресурс для того, щоб покривати й звичайне зимове споживання.

"Відремонтовано достатньо підстанцій та електростанцій для того, щоб енергосистема взимку працювала нормально", — заявив Кудрицький.

До чого варто готуватися українцям цієї зими

Голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко розповів сайту Pro Гроші, що чекає на українців цієї зими.

Він повідомив, що з 1 жовтня 2023 року вже були створені графіки відключень світла для областей України. Однак їх будуть використовувати лише у випадках екстреної необхідності.

Тривалість відключень може сягати 8, 10 та навіть 12 годин. Однак Попенко вважає, що повний блекаут в Україні малоймовірний, завдяки можливостям імпорту електроенергії та перемиканню між регіонами.

Як зберегти продукти без електроенергії

Раніше ми вже розповідали про те, що для цього варто дотримуватися кількох лайфхаків. Наприклад:

  • використовуйте термосумку, адже вона допоможе зберегти температуру продуктів на час відключень;

  • відкривайте дверцята холодильника лише за потреби. Кожен раз, коли ви користуєтеся ним, тепле повітря потрапляє всередину і підвищує температуру. Це може призвести до швидкого розморожування або псування продуктів;

  • сортуйте продукти. Розділіть їх на ті, які потребують холодильника, і на ті, які можна зберігати при кімнатній температурі. Так ви зможете мінімізувати відкриття дверцят холодильника і швидше відновити його температуру після відключення світла;

  • перевіряйте температуру. Після відновлення електропостачання перевірте температуру у вашому холодильнику та морозильнику. Також не забудьте перевірити стан продуктів.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше лайфхаків ви можете знайти в нашому матеріалі.

Раніше ми повідомляли, що в ЄС оцінили, чи готова українська енергосистема до зими. Також ми писали, як довго тривав перший блекаут й до чого готуватися українцям тепер.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.