Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Іспит морозами: в ЄС оцінили, чи готова українська енергосистема до зими

Розповідаємо про те в якому стані перебуває енергосистема України, та як на неї можуть вплинути нові удари Росії

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Як Європа оцінює готовність Української енергосистеми

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Енергетики безперервно працюють задля того, щоб майбутня зима пройшла стабільно та без критичних наслідків для населення. Однак енергетична система України все ще вразлива після терористичних атак Росії по об’єктах критичної інфраструктури, адже створити додаткову стійкість ще не вдалося.

Такою інформацією в інтерв’ю Reuters поділився керівник енергетичної групи у відділі розширення Європейського Союзу Маркус Ліппольд.

"Багато зусиль пішло просто на те, щоб відремонтувати те, що було зруйновано. І чи вдалося нам створити додаткову стійкість? Чи ми в кращому становищі, ніж минулої зими? Я так не думаю", — зазначив керівник енергетичної групи.

На думку Маркуса Ліппольда, це були великі зусилля, вони були успішні, та їх потрібно продовжувати.

Чи готова енергосистема України до нової зими

Зараз українська енергосистема готова увійти в новий зимовий сезон зі здатністю швидко відновлюватися у разі ракетних обстрілів зі сторони РФ. Ремонтні роботи в енергетиці добігають кінця, саме тому до старту опалювального сезону енергосистема буде повністю готова.

"Росія й надалі продовжуватиме здійснювати енергетичний терор, поки що важко оцінити масштаби можливих атак, але ми маємо розуміти, що такі удари будуть", — повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

За його словами, енергетики готові до таких сценаріїв та зможуть максимально швидко та ефективно реагувати на нові обстріли. Також міністр запевнив, що відновлювальні роботи йдуть щодня, особливо в регіонах, які частіше всього зазнають ворожих ударів.

По скільки годин доведеться сидіти без світла

На думку голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенко, можливі відключення світла можуть тривати від 8 до 12 годин поспіль. Україна підготувала графіки відключень для кожної області, але вони будуть впроваджуватись лише за необхідності. Також він назвав два сценарії, які варто враховувати:

  • песимістичний – якщо температура сягатиме від -10°C до -20°C протягом двох-трьох тижнів, тоді українцям буде дуже складно, за таких умов опалювальний сезон буде важким;
  • оптимістичний – якщо на вулиці не буде сильних морозів, як минулого року, то українці пройдуть цей сезон без великих проблем та потрясінь.

Раніше ми писали, як довго тривав перший блекаут й до чого готуватися українцям тепер, а також що буде з опаленням та блекаутами вже цієї зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.