Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

По 12 годин без світла? Що чекає на українців цієї зими

Що очікувати від опалювального сезону, та яка вірогідність блекауту цієї зими, на думку експерта

Фото: УНІАН, Unsplash. Коллаж: Pro Гроші

Чи буде варто чекати на блекаут цього року, думка експертів

Фото: УНІАН, Unsplash. Коллаж: Pro Гроші

Кожен день ми наближаємося до старту опалювального сезону 2023 року. Яким він буде, чи буде світло та тепло в оселях — такі питання все частіше виникають в українців. А також громадян турбує, в яких регіонах спостерігатимуться проблеми з постачанням електроенергії та кому варто підготуватись до можливих тривалих відключень.

Про це розповів сайту Pro Гроші голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко.

За словами експерта, станом на 1 жовтня 2023 року графіки відключень світла для кожної з областей України уже створені, але використовуватимуть їх лише в екстрених випадках. Також Попенко припустив, що тривалість відключень світла може сягати 8, 10 та навіть 12 годин поспіль.

"Повного блекауту, тобто, коли вся Україна порине у темряву, навряд чи варто очікувати", — переконаний експерт.

Адже, на його думку, в України є можливості залучення імпорту електроенергії, перемикання з регіону на регіон, а те, що будуть тривалі відключення світла в окремих областях – це факт.

Скільки тривав блекаут минулого року

Вперше серйозні труднощі українці відчули 23 листопада 2022 року. Тоді росіяни сильно пошкодили критичну інфраструктуру та електромережі, через що українці залишилися без світла на тривалий час. Після тієї атаки без електрики люди були від 12 до 72 годин. Наприклад, у Києві у багатьох споживачів світла не було добу і навіть довше.

"Виробники електроенергії забезпечують 73% споживання електроенергії в Україні. Дефіцит потужності становить 27%. Поступово росте потужність генерації, що дозволить дещо знизити дефіцит в енергосистемі", — таку інформацію надали в Укренерго 30 листопада 2022 року.

На відновлення енергооб`єктів знадобилось близько семи днів. За цей час майже все вдалось відновити, а люди змогли побачити графіки відключень. Десь вони залишались аварійними, але 6-7 годин на добу електроенергію українцям вмикали.

Де можна дізнатися про графік відключення світла

Така інформація доступна на офіційних сайтах регіональних операторів, саме вони володіють повною картиною щодо стану електромереж та можливих змін у графіках. Втім вже зараз краще підготуватись до можливих проблем з енергопостачанням та запастись всім необхідним на цей період.

Раніше ми розповіли, якою має бути комфортна температура у квартирі під час опалювального сезону, а також хто з українців має право на житлову субсидію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.