Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В ЄС вперше змогли забезпечити 100% споживання зеленою енергетикою – хто встановив рекорд

Представники оператора електромереж довели, що екологічно чиста, відновлювана енергетика може повністю замінити викопну

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Одна європейська країна вперше змогла замінити викопну енергетику на зелену

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Бельгійський оператор електромереж у понеділок, 29 травня, вперше забезпечив достатню кількість електроенергії для покриття всього попиту на електрику в країні. Таким чином представники на практиці довели, що відновлювана енергетика може повністю замінити викопну.

Про це йдеться на сайті оператора електромереж Elia Group.

Що кажуть у компанії?

Загалом в Бельгії було встановлено три рекорди генерації:

  • 11 травня 2022 року сонячна та вітрова енергія в сумі видали 7 112 МВт;
  • 28 травня 2023 року – 7 695 МВт;
  • 29 травня 2023 року було зафіксовано новий абсолютний рекорд – 8 303 МВт.

За словами представників компанії, це було більше, ніж на той момент потребували всі споживачі електроенергії в Бельгії. Згідно з останніми рекордними показниками, вироблення електрики сонячними панелями становило 5 500 МВт, вітрогенераторами — 2 803 МВт.

"Такі моменти наголошують на необхідності нової моделі ринку, яка стимулює гнучке споживання. Споживачі з тепловими насосами та електромобілями зможуть заряджати свої прилади, коли є багато дешевої, екологічно чистої електроенергії, водночас допомагаючи підтримувати баланс мережі", — кажуть представники Elia Group.

У 2022 році вітер та сонячна енергія вперше стали основним джерелом електроенергії в ЄС, саме завдяки сонячним та вітровим електростанціям вдалося перекрити близько 83% нестачі електроенергії.

Що буде з електроенергією в Україні влітку 2023 року?

Керівник Укренерго Володимир Кудрицький пояснив, що у разі, якщо в енергосистемі нашої країни виникне серйозний дефіцит електроенергії, то його вдасться перекрити завдяки імпорту з Європи. Також енергосистему планують підтримувати додатковими генерувальними потужностями у разі гострої потреби.

За його словами, відключення електроенергії влітку можливі, але це може статися зовсім не через дефіцит генерації, а, наприклад, через пошкодження розподільчої лінії електропередач. Саме це може стати причиною відсутності світла і з цим може стикнутися будь-який споживач електроенергії у світі.

Раніше ми розповідали, як влітку зміниться вартість електроенергії для українців. Також ми писали, чому в Україні 30 травня 2023 року були застосовані аварійні відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.