Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За світло платитимемо більше: як влітку зміниться вартість електроенергії для українців

Українцям розповіли, на скільки подорожчає електроенергія та коли відбудеться перегляд тарифу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на електроенергію зростуть вже влітку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тариф на електроенергію для побутових споживачів подорожчає до 2,88 грн за кВт-год. Зміни, ймовірно, відбудуться з 1 червня.

Про відповідні зміни йдеться в листі Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) до Міністерства енергетики.

Станом на кінець травня в Україні продовжує діяти подвійний тариф на світло:

  • 1,44 грн/кВт-год, якщо споживати до 250 кВт на місяць;
  • 1,68 грн/кВт-год, якщо споживати понад 250 кВт на місяць.

Якщо влада пристане на умови регулятора, диверсифікація за обсягами споживання зникне. При цьому виконувач обов'язків голови НКРЕКП Руслан Кайдаш у листі зазначає, що це лише "перший етап коригування цін".

Зазначається, що подорожчання електроенергії дозволить покращити фінансову ситуацію на Енергоатомі та Укргідроенерго, чиїм коштом держава переважно компенсує дешеву електроенергію для українців.

Чому електроенергія подорожчає

Україна потребує коштів для відновлення енергосистеми, яка зазнала серйозних пошкоджень після обстрілів росіян восени та взимку. Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський раніше розповідав, що на ремонт нашій державі доведеться витратити мільярди гривень бюджетних коштів. Гроші на це мали б закладатися у тариф на електроенергію, але він не переглядався з 2017 року.

Чи відключатимуть світло українцям влітку

Станом на зараз в енергосистемі вже фіксують дефіцит електроенергії через масштабні ремонтні роботи на енергоблоках. Втім, за словами голови правління компанії Укренерго Володимира Кудрицького, вирішити цю ситуацію спробують завдяки імпорту електроенергії з країн Європи.

"Відключення споживачів – останній у переліку пріоритетів. Найбільш очевидним способом збалансування української енергосистеми є імпорт електроенергії з країн ЄС", – сказав він.

При цьому українців закликали економніше споживати електроенергію. Так, з 19.00 до 22.00 громадянам слід використовувати меншу кількість електроприладів.

Раніше ми розповідали, чому Україна не продаватиме електроенергію за кордон. Також ми писали, кому з українців пропонують не відключати електроенергію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.