Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи буде блекаут? В Укренерго спрогнозували, що відбуватиметься з електроенергією влітку

Голова Укренерго Володимир Кудрицький детально розповів, що зараз відбувається з енергосистемою та чи загрожують українцям відключення світла влітку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли, чи буде світло влітку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Віялові відключення світла в Україні влітку є малоймовірними. Хоча ситуація в енергосистемі буде доволі складною.

Про це розповів керівник Укренерго Володимир Кудрицький.

Що буде з електроенергією влітку

За його словами, якщо в українській енергосистемі виникне серйозний дефіцит електроенергії, цю проблему вирішать завдяки імпорту з Європи. Крім того, енергосистему планують підтримувати додатковими генерувальними потужностями, наприклад, тими, які використовують природний газ.

"Зазвичай влітку такі теплоелектроцентралі використовуються мало, але ми можемо включити додаткову генерацію на газу, якщо буде така потреба", – сказав він.

Чи будуть блекаути?

Як пояснив Кудрицький, відключення електроенергії влітку можливі, але не через дефіцит генерації. Без світла українці можуть залишитися, наприклад, через пошкодження в мережах.

"Це історія, з якою будь-який споживач електроенергії у світі, на жаль, так чи інакше зіштовхується періодично. Це може бути пошкодження розподільчої лінії електропередач", — пояснив Кудрицький.

Керівник Укренерго також пояснив, чому 30 травня в Україні сталося масштабне відключення світла.

"Сталася більш масштабна аварійна ситуація – відключення одночасно кількох магістральних ліній електропередачі. Але це не пов’язано із балансом і дефіцитом електроенергії", – підкреслив Володимир Кудрицький.

Світло для українців подорожчало

Вже з 1 червня тариф на електроенергію для населення становитиме 2,64 грн/кВт-год. Як пояснив міністр енергетики України Герман Галущенко, рішення є вкрай складним, але необхідним для масштабної підготовки енергосистеми до наступного опалювального сезону.

"Ми бачимо можливість встановити тариф на рівні 2,64 грн/ кВт-год. Це мінімальний тариф, який дозволить утримати енергосистему", — зазначив очільник Міненерго.

Він також додав, що вже у липні платіжки за світло для українців зростуть у середньому на 250 гривень.

Раніше ми писали, що буде з субсидіями у червні. Ще сайт Pro Гроші пояснював, як швидко отримати та оплатити рахунки за газ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.