Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дефіцит електроенергії залишається: українцям пояснили, чи відключатимуть світло

Укренерго вже відмовилося від експорту електроенергії за кордон, тож чи варто українцям чекати на відключення світла?

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Ситуація в енергетиці залишається стабільною, попри обстріли та ремонти на енергоблоках

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

В українській енергосистемі спостерігається дефіцит, через що країна вже відмовилася від експорту електроенергії за кордон. Втім, українцям наразі обіцяють не вимикати світло.

Про це розповів в етері телемарафону голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

За його словами, зараз неможливо точно сказати, якою буде ситуація в енергосистемі влітку. Хоча енергетики зараз покривають навантаження на мережу, яке виникає на фоні підключення громадянами систем охолодження.

"У нас під рукою, окрім організування експорту, є ще кілька важливих інструментів, які ми можемо використовувати для того, щоб збалансувати енергосистему — це імпорт електроенергії з Європи та включення додаткових обсягів генерацій на природному газі", — розповів він.

Володимир Кудрицький також зазначив, що в Укренерго вирішили скасувати експорт електроенергії в Європу для того, щоб забезпечити світлом українських споживачів.

"Наступного тижня подивимося, чи зможемо в деяких обмежених обсягах відновити цей експорт. Але для нас у будь-якому випадку пріоритетом залишиться внутрішній споживач", — підкреслив голова правління Укренерго.

Він також додав, що зараз українцям не варто хвилюватися щодо запровадження віялових відключень світла.

"Укренерго якраз має інструментарій, щоб запобігати таким крайнім заходам, як відключення промислових або побутових споживачів", — запевнив Кудрицький.

Що відомо про експорт електроенергії з України

З 17 квітня Україна почала постачати електроенергію до Словаччини. Експорт також відбувався до Польщі та Молдови.

Але вже 18 травня Укренерго повідомило, що країна відновлює імпорт електроенергії з Євросоюзу після того, як стартували масштабні ремонтні роботи на більшості блоків АЕС. В нічні та денні години в енергосистемі залишався надлишок потужності, а рівень споживання знижувався, тому Україна ділилася електроенергією з Молдовою та Польщею.

24 травня Україна припинила експортувати електроенергію в інші держави, щоб забезпечити світлом усіх внутрішніх споживачів.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, для чого українцям вже зараз потрібно перевірити стан своїх генераторів та павербанків. Більше про ситуацію з електроенергією в України читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.