Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Укренерго розповіли про стан енергосистеми: який в Україні дефіцит електроенергії

Розповідаємо, у скількох споживачів відновилося електропостачання після масованого ракетного обстрілу 23 листопада

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

23 листопада Росія завдала чергового масованого ракетного удару по об'єктах енергетичної інфраструктури

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні досі триває відновлення енергосистеми після сьомої масованої ракетної атаки по об'єктах критичної інфраструктури 23 листопада з боку Росії. Станом на ранок неділі, 27 листопада, виробники електроенергії покривають майже 80% потреб споживання, яке поступово зростає через похолодання.

Про це повідомляють у пресслужбі Укренерго.

"З цих 80% критична інфраструктура споживає лише близько 10%, решта електроенергії використовується для електропостачання споживачів", – зазначають в компанії.

За таких умов оператори систем розподілу (обленерго) мають всі можливості рівномірно чергувати обмеження споживачів. Режим обмеження споживання продовжує діяти через дефіцит потужності, який наразі складає близько 20%.

"Звертаємо увагу, що "Укренерго" доводить до обленерго ліміти споживання по кожній області, перевищувати який не можна. Обленерго самостійно визначає види відключень – аварійні чи планові – і безпосередньо їх застосовує", – повідомляють представники компанії.

Наслідки ракетних ударів 23 листопада

23 листопада внаслідок масованої ракетної атаки російських окупантів на Україну аварійно зупинилися енергоблоки Південноукраїнської атомної електростанції, що розташована у Миколаївській області. Також сталася зупинка блоків на Хмельницькій АЕС. В аварійний режим роботи переведено Рівненську АЕС.

Про це повідомив голова Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій.

Очільник міста зауважив, що в результаті ракетних ударів по об'єктах інфраструктури всі електромережі вимкнені. Тож у більшості громад області відсутня напруга. Через це блоки Хмельницької атомної електростанції відключилися.

"Причина повного знеструмлення – масові терористичні ракетні удари по об'єктах енергетики всієї країни", – повідомив Гамалій.

Подібна ситуація виникла на Південноукраїнській АЕС. Про зупинення її роботи повідомив народний депутат Олексій Гончаренко у Telegram. "Південноукраїнська АЕС – аварійна зупинка енергоблоків", – розповів нардеп Гончаренко. Повідомляється, що відключення сталося через зниження частоти мережі, тобто, оскільки у громадян немає живлення, електроенергію нікуди не можна подати.

З огляду на те, що причиною ситуації стало не пошкодження підстанцій, українців просять не панікувати та не чекати негативних наслідків.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли вдасться повернутися до планових відключень світла. Також ми розповідали, як обстріли критичної інфраструктури України вплинули на інші країни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.